Buitenlands nieuwsNieuws

Vierde editie Oscar della Lirica in Qatar

De vierde editie van de Oscar della Lirica, ook wel International Opera Awards genoemd, vindt op 12 december plaats in Doha, Qatar. Artiesten als Maria Agresta, Ferruccio Furlanetto en Gustavo Dudamel worden er gehuldigd.

Oscar della liricaDe Oscar della Lirica werd in 1995 opgezet door Alfredo Troisi, in samenwerking met verschillende Italiaanse fondsen, waaronder het Fondazione Verona per l’Arena. Het doel van de prijs is de artistieke en culturele waarde van opera wereldwijd te promoten. De eerste editie vond in 2010 plaats in Verona.

De prijs draagt internationaal de naam International Opera Awards, maar is niet te verwarren met de International Opera Awards die sinds 2013 jaarlijks in Londen georganiseerd worden en die ook de ambitie hebben om uit te groeien tot de ‘Oscars’ van de operawereld.

De Oscar della Lirica vergeeft prijzen in vele categorieën, waaronder tenor, sopraan, mezzosopraan, bariton, bas, dirigent, regisseur en decorontwerper. Ook zijn er speciale awards, zoals de ‘Special Award to the Memory of’, de ‘Special Golden Opera Award’ en de ‘Special Lifetime Achievement Award’.

De winnaars van de vierde editie zijn al bekend. Zo wint Francesco Meli de prijs voor beste tenor, Maria Agresta de prijs voor beste sopraan en Ferruccio Furlanetto de prijs voor beste bas. Marianna Pizzolato is beste mezzosopraan en Alberto Gazale beste bariton. Gustavo Dudamel wordt onderscheiden als beste dirigent en Damiano Michieletto als beste regisseur.

De ‘herdenkingsprijs’ gaat naar Carlo Bergonzi en Renato Bruson wordt gehuldigd voor zijn gehele carrière met de Lifetime Achievement Award. Sopraan Samantha Sapienza en tenor Vincenzo Costanzo worden als aanstormende talenten onder de aandacht gebracht.

De prijzencerenomie van de Oscar della Lirica in Qatar wordt gepresenteerd door regisseur Enrico Stinchelli en sopraan Katia Ricciarelli, van wie de laatste eerder zelf een Oscar della Lirica won.

Zie voor meer informatie de website van de Oscar della Lirica.

Vorig artikel

Bartoli verlengt contract in Salzburg

Volgend artikel

Discografie: La bohème

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.