Buitenlands nieuwsNieuws

Kasper Holten verlaat Royal Opera

Kasper Holten vertrekt in maart 2017 als operadirecteur bij het Royal Opera House. Het Londense operahuis begint in 2016 met de zoektocht naar zijn opvolger. Holten was sinds 2011 in Londen actief.

Kasper Holten (rechts) met Antonio Pappano, die het vertrek van zijn collega als "een groot verlies" omschreef (© Johan Persson).
Kasper Holten (rechts) met Antonio Pappano, die het vertrek van zijn collega als “een groot verlies” omschreef (© Johan Persson).

In een brief aan de medewerkers van de Royal Opera schreef Holten woensdag dat hij, nu hij kinderen heeft, besloten heeft dichter bij zijn (schoon)familie te willen wonen en dus terugverhuist naar Kopenhagen, zijn geboorteplaats.

De CEO van het Royal Opera House, Alex Beard, had Holten een contractverlenging van vijf jaar aangeboden, maar de intendant besloot om slechts met zeven maanden te verlengen, zodat het operahuis genoeg tijd heeft om zijn opvolger te zoeken. Hij vertrekt eind maart 2017, nadat hij met muzikaal directeur Antonio Pappano een nieuwe productie van Die Meistersinger von Nürnberg geopend heeft.

Holten schrijft dat hij met “een heel zwaar hart” afscheid neemt, maar dat de beslissing “onvermijdelijk” was. Holten trad in 2011 aan, nadat hij ruim tien jaar de intendant van de Koninklijke Deens Opera geweest was.

Vorig artikel

Postuum 100: Elisabeth Schwarzkopf

Volgend artikel

Holland Opera brengt Roodhapje met kerst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.