Achtergrond

Postuum 100: Elisabeth Schwarzkopf

De fameuze sopraan Elisabeth Schwarzkopf zou vandaag, 9 december, 100 jaar zijn geworden. Warner Classics viert de postume verjaardag met een 31-cd-box met al haar recitalopnames voor het label. Lezers van Place de l’Opera kunnen kosteloos een sampler aanvragen.

.Elisabeth Schwarzkopf was één van de grootste sopranen van de twintigste eeuw, al was haar staat van dienst nooit onomstreden vanwege haar betrokkenheid bij de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Schwarzkopf was geliefd om haar vertolkingen van Mozart- en Strauss-rollen en zong ook veel liedrepertoire.

Schwarzkopf begon haar carrière in de jaren dertig bij de Deutsche Oper in Berlijn. Na de oorlog maakte ze in korte tijd haar debuut bij de Wiener Staatsoper, het Royal Opera House en de Scala. De gravin in Mozarts Le nozze di Figaro was één van haar belangrijkste rollen in die tijd.

Hoewel Mozart en Strauss haar repertoire domineerden, zong Schwarzkopf ook rollen van onder anderen Debussy, Händel, Gounod, Wagner en Stravinsky (waaronder de wereldpremière van The Rake’s Progress).

In 1971 zong ze haar laatste operarol (de Marschallin in Der Rosenkavalier) en in 1979 eindigde ze ook haar carrière als concert- en liedzangeres. Ze richtte zich op het lesgeven, tot ze in 2006 op 90-jarige leeftijd overleed.

Schwarzkopf ontmoette in 1946 de invloedrijke Britse producer Walter Legge. Hij gaf haar een exclusief contract bij EMI (nu Warner), werd haar manager en later ook haar echtgenoot. Samen met Legge maakte Schwarzkopf een groot aantal opnames.

Schwarzkopf boxsetWarner Classics heeft alle recitalprogramma’s van Schwarzkopf uit zijn archief gevist, ze geremasterd en ze uitgegeven in een luxe boxset met 31 cd’s. De opnames stammen uit de periode 1952-1974 en bevatten zowel liedprogramma’s als programma’s met opera- en operettearia’s.

De nadruk in de cd-verzameling ligt op het repertoire van Oostenrijks-Duitse componisten als Mozart en Strauss. Zo bevat de box twee verschillende opnames van Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Elke cd is in zijn oorspronkelijke hoesje gestoken.

Lezers van Place de l’Opera kunnen gratis kennismaken met de box door middel van een sampler-cd. De cd bevat twintig fragmenten, waaronder ‘Morgen’ van Strauss, ‘Bist du bei mir’ van Bach, ‘O mio babbino caro’ van Puccini en ‘Dove sono’ van Mozart.

Vraag de sampler nu aan via de website van Warner Classics.

Als ‘verjaardagsgeschenk’ hieronder het lied ‘An die Musik’ van Franz Schubert:

Vorig artikel

Concertgebouworkest speelt Lohengrin

Volgend artikel

Kasper Holten verlaat Royal Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. Gerrit Jan
  28 januari 2016 at 22:18

  En wat een fantastisch product heeft Warner er weer van gemaakt. De remasters zijn erg goed, maar ik geniet ook enorm van het feit dat de oorspronkelijke programma’s van de recitals weer in ere zijn hersteld. En 40 tot 45 minuten is een ideale lengte. Stukken beter dan de heruitgaven van de afgelopen decennia, met tot 80 minuten muziek, in willekeurige samenstelling. Ik ben nu halverwege de box en ik geniet met volle teugen.
  Hoogtepunten tot nu toe, Schubert met Edwin Fischer, het eerste Wolf recital, en ….. Erlkönig, dame Schwarzkopf zelf vond dit haar beste opname van een “isolated Lied” , en ik vind dat ook. Ik ken hem al vanaf mijn zestiende op de plaat, en nu met de remastered versie ….. De haren reizen je te berge. Wie zei ook alweer dat Erlkönig geen vrouwenlied is???
  “Gemaniereerd” is de kreet die je altijd hoort over Schwarzkopf, vooral uit de mond van zelfbenoemde kenners. Ik haal er mijn schouders over op. Natuurlijk had zij haar eigen vocale gewoontes, sommige mooi, sommige minder, maar vergeet de vooroordelen, zet je ziel open en geniet van de onverslijtbare schoonheid van klank en voordracht. En vind je haar wat moeilijk te verstaan in sommige liederen? Pak de tekst erbij. Dat brengt me op het enige minpuntje van deze uitgave: er zit geen CDROM met teksten bij. Kan ik mijn oude cd’s nog niet weg doen!
  Ik moest erg lachen toen ik Madame Schwarzkopf ooit in een interview hoorde zeggen over haar verstaanbaarheid: “Ich verstehe mich ganz gut!”
  Hulde aan het productieteam van Warner achter deze uitgave, en leve Schwarzkopf, leve Gerald Moore, leve Walter Legge etc ect