Buitenlands nieuwsNieuws

James Levine stopt als muziekdirecteur

James Levine legt na veertig jaar zijn functie als muziekdirecteur van de Metropolitan Opera neer. Aan het einde van het seizoen wordt hij emeritus muziekdirecteur. In die rol blijft hij bij het New Yorkse operahuis betrokken.

James Levine voor het Met-orkest in Carnegie Hall, 19 mei 2013. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)
James Levine voor het Met-orkest in Carnegie Hall, 19 mei 2013. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

James Levine (72) worstelt al enige jaren met de ziekte van Parkinson. Het maakte het steeds moeilijker voor hem om zijn drukke agenda als muziekdirecteur te handhaven. Na veertig jaar wil de maestro daarom een punt zetten. In de komende maanden wordt zijn opvolger gezocht.

In de nieuwe functie van emeritus muziekdirecteur zal Levine volgend seizoen hernemingen van L’Italiana in Algeri, Nabucco en Idomeneo leiden. Verder blijft hij artistiek leider van het Lindemann Young Artist Development Program, een jongtalentprogramma dat hij zelf in 1980 begon.

James Levine maakte in 1971 op 28-jarige leeftijd zijn Met-debuut met een productie van Tosca. Minder dan een jaar later werd hij tot chef-dirigent benoemd en in 1976 nam hij zijn huidige functie van muziekdirecteur aan. In totaal leidde hij 2.551 voorstellingen en concerten bij de Met, waaronder meer dan 2.000 uitvoeringen van ruim 85 verschillende opera’s. Dat is meer dan twee keer zo veel als welke dirigent dan ook in de geschiedenis van het New Yorkse operahuis.

“Er is geen dirigent in de geschiedenis van opera die heeft bereikt wat Jim heeft bereikt in zijn epische carrière bij de Met”, zegt Peter Gelb, algemeen directeur van het huis. “We zijn blij dat hij een actieve en vitale rol in het leven van ons operahuis zal blijven spelen als emeritus muziekdirecteur.”

Hieronder een uitgebreid interview met de maestro:

Vorig artikel

Seizoen Opera Vlaanderen 2016/2017

Volgend artikel

Opera in de media: week 16

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.