Binnenkort

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (16 – 22 april 2016) onder meer aandacht voor Sondra Radvanovsky in New York en Wiard Witholt in Luik.

Video

Sumi Jo als Manon Lescaut in Luik. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)
Sumi Jo als Manon Lescaut in Luik. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)

Manon met Wiard in Luik
De uitvoering van de opera Manon Lescaut van Auber in de Luikse Opéra Royal wordt gestreamd door Culturebox. In de regie van Paul-Emile Fourny en onder muzikale leiding van Cyril Englebert hoort u het eigen koor en orkest van het operahuis. In de hoofdrollen zingen sopraan Sumi Jo en de Nederlandse bariton Wiard Witholt.
Culturebox: zaterdag 16 april om 20.00 u.

Eerbetoon aan Wim Brands
Sopraan Claron McFadden is te gast in het tv-programma Vrije Geluiden voor een kort eerbetoon aan de onlangs overleden schrijver/presentator Wim Brands.
NPO 1: zondag 17 april om 10.30 u.

Podium Witteman
Ook deze week zijn er vocaal-muzikale gasten aan de tafel van Paul Witteman. Het Groot Omroepkoor zingt een deel uit de Petite messe solennelle van Gioachino Rossini en Reinbert de Leeuw komt langs met sopraan Barbara Hannigan voor een stuk van hun nieuwe Satie-cd.
NPO 2: zondag 17 april om 18.10 u.

Campagnebeeld van La Giuditta.
Campagnebeeld van La Giuditta.

La Guiditta van Scarlatti
Op de late zondagavond brengt Brava een opname van een OPERA2DAY-productie van enkele jaren geleden. La Giuditta van Alessandro Scarlatti werd door het Haagse productiehuis als eerste in Nederland geënsceneerd op de planken gebracht. U ziet Ana Maria Labin, Michael Chance en Krystian Adam in de hoofdrollen. Regisseur was Serge van Veggel, Hernán Schvartzman leidde het orkest.
Brava: maandag 18 april om 00.01 u.

Audio

Matinee met Mozart
Onder het motto ‘de melancholische Mozart’ brengt de NTR ZaterdagMatinee een programma met het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en vocale solisten Genia Kühmeier, Anna Stéphany, Peter Sonn en Michael Sumuel. Op het programma onder meer de ouverture uit Die Zauberflöte en de Mis in c, KV 427.
NPO Radio 4: zaterdag 16 april om 14.00 u.

Roberto op de radio
In de bioscopen maar ook op de radio: Roberto Devereux van Donizetti, vanuit de Metropolitan Opera in New York. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Sondra Radvanovsky, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecien.
NPO Radio 4: zaterdag 16 april om 19.00 u.

Adès in het Concertgebouw
In het Zondagmiddagconcert is een opname te horen die vandaag (15 april) wordt gemaakt van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de componist Thomas Adès. Hij dirigeert Liszt, Martinu en eigen werk. Solisten: mezzosopraan Jennifer Johnston en bariton Simon Keenlyside.
NPO Radio 4: zondag 17 april om 14.00 u.

Karita Mattila. (© Lauri Eriksson)
Karita Mattila. (© Lauri Eriksson)

Janáček in Londen
De BBC-radio zendt rechtstreeks uit vanuit de Royal Festival Hall in Londen. Daar brengt het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiří Bělohlávek een concertante versie van Leoš Janáčeks opera Jenůfa. Solisten zijn onder anderen Adriana Kohútková en Karita Mattila.
BBC Radio 3: maandag 18 april om 20.00 u.

Weektip

Berlioz in Brussel
Terwijl bij De Nationale Opera vanavond en de komende weken Roméo et Juliette van Berlioz te zien is, is in Brussel net een serie voorstellingen afgerond van Béatrice et Bénédict van dezelfde Franse componist. Tot begin mei staat de opname online op de website van de Munt. Op de dag dat de camera’s erbij waren, zongen Julien Dran en Stéphanie d’Oustrac de titelrollen, naast onder anderen Lionel Lhote en Pierre Barrat. De muzikale leiding had Jérémie Rhorer. Richard Brunel deed de regie.
Website van de Munt: on demand.

Vorig artikel

James Levine stopt als muziekdirecteur

Volgend artikel

Discografie: Roméo et Juliette van Berlioz

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.