Buitenlands nieuwsNieuws

Zeffirelli dumpt zijn Violetta: te oud en te dik

Franco Zeffirelli heeft voor opschudding in Italië gezorgd door sopraan Daniela Dessì te dumpen als hoofdrolspeelster in zijn productie van La Traviata. Ze zou te oud en te dik zijn. Uit solidariteit is Dessì’s man Fabio Armiliato – die Alfredo zou zingen –uit de productie gestapt.

De beroemde regisseur Zeffirelli bereid momenteel een productie van Verdi’s La Traviata voor in Rome, voor het Teatro dell’Opera. De productie gaat op 18 december in première.

Voor de rol van Violetta was de gerespecteerde Italiaanse sopraan Daniela Dessì gecast. Maar Zeffirelli is tot de conclusie gekomen dat zij toch niet de ware Violetta voor hem is. ,,Een oudere en gevulde dame is voor de rol van Violetta niet geloofwaardig”, liet de regisseur in de Italiaanse pers weten, aldus Der Standard.

In plaats van Dessì besloot Zeffirelli de Griekse Myrto Papatanasiu de rol te geven, een veel jongere sopraan (ze debuteerde 22 jaar later dan Dessì).

Het leidde tot grote verontwaardiging bij Dessì. De 49-jarige zangeres was in de voorbereiding op haar rol al zes kilo afgevallen en was dus ‘not amused’. ,,Zeffirelli heeft een optreden geruïneerd dat zeer belangrijk voor mij was.”

Dessì’s man Fabio Armiliato zou de rol van Alfredo zingen, maar stapte uit solidariteit met zijn vrouw uit de productie. Hij overweegt gerechtelijke stappen tegen de regisseur.

Een deel van het Italiaanse publiek was eveneens niet te spreken over de actie van Zeffirelli. Het operahuis liet weten dat zij hun geld terug kunnen krijgen als ze al een kaartje hebben gekocht.

De rel is opvallend. Vorige week nog kwam een andere beroemdheid, Miuccia Prada, in het nieuws toen ze een deel van de cast voor de Metropolitan Opera-productie van Attila verving omdat ze hen te dik vond. Als vervangers werden modellen aangesteld.

Vorig artikel

Tip: luister geprezen Guillaume Tell

Volgend artikel

Opera per Tutti sluit af in kerstsfeer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.