AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Bernard, Renée en Alex

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 197.

Afscheid Haitink
Dirigent Manoj Kamps heeft groot respect voor maestro Bernard Haitink. Hij kwam aan het woord in de Volkskrant over de kwaliteiten van Haitink en was aanwezig bij diens laatste optreden in de NTR ZaterdagMatinee.

Zeffirelli opera en film
Elisabeth Vincentelli maakte voor de New York Times een overzicht van de loopbaan van de dit weekend overleden regisseur Franco Zeffirelli. Ze memoreert dat Zeffirelli naast opera ook films regisseerde, waardoor we onder meer de fondanthit My endless love van Diana Ross en Lionel Richie aan hem te danken hebben.

Uit de ‘innner circle’ van Zeffirelli reageerde Plácido Domingo op diens overlijden.

Opera op tv?!
Opera, op de zaterdagavond, live op NPO? Het bestaat. Floris Kortie was afgelopen weekend bij de uitvoeringen van Aida aan Zee met Martina Prins en Marcel Reijans. De uitzending is nog terug te kijken.

Canwr y byd Caerdydd
In Cardiff loopt nog tot komend weekend de BBC Cardiff Singer of the World-competitie. Op zaterdag 22 juni is de grote finale.

Fleming over haar werk en leven
Sopraan Renée Fleming, in Londen voor een serie voorstellingen van The Light in the Piazza, sprak met The Guardian. “I wanted to be the first lady president or a veterinarian”, vertelt ze over haar ambities als kind.

Yannick op Insta
Komende donderdag neemt dirigent Yannick Nézet-Séguin het Instagramaccount van het Philadelphia Orchestra over in het kader van de uitvoeringen van Candide.

Oud
Het 38ste Festival Oude Muziek komt eraan. De boeken en cd’s liggen al klaar.

Zomer in HD
Het Live in HD-seizoen is afgelopen, maar tijdens de zomer wordt een aantal klassieke opera’s in de bioscoop herhaald, ook bij onder meer de Nederlandse Pathé-vestigingen.

Alex was erbij
De uitvoeringen van aus LICHT, afgelopen week in Amsterdam, werden ook bijgewoond door muziekschrijver Alex Ross. Hij doet in The New Yorker verslag van het werk van Karlheinz Stockhausen, “the mystical showman of the musical avant-garde”

Hallo Bayreuth
Het was lang stil op het Twitter-account, maar kennelijk heeft men in Bayreuth de mobiele telefoon teruggevonden. Dit is de eerste tweet sinds september vorig jaar. Tannhäuser is op 25 juli in bioscopen te zien. Wél in Berlijn, Bayreuth en zelfs Schwerin, helaas voor grensgebiedbewoners niet in Aken.

Vorig artikel

IJzersterke Tsaar Saltan bij de Munt

Volgend artikel

Veendammer voetbalopera in wereldpremière

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.