Buitenlands nieuwsNieuws

In beeld: vijf toptalenten in New York

Vijf jonge zangers zijn op zondag 29 april gekroond tot winnaar van de 64ste National Council Auditions van de Metropolitan Opera in New York, het grootste zangconcours in de Verenigde Staten. Elke winnaar ontvangt 15.000 dollar.

De vijf winnaars van de National Council Auditions 2018. (© Richard Termine)

Na maanden van voorrondes op lokaal, regionaal en nationaal niveau bereikten zondag negen jonge zangers de finale van de National Council Auditions. Allemaal finalisten van Amerikaanse bodem, met uitzondering van Hongni Wu uit Jingdezhen, China. Vijf van de negen wonnen, de andere vier gingen met een troostprijs van 5.000 dollar naar huis.

De National Council Auditions zijn bedoeld om de carrières van jonge operatalenten te lanceren. Naast de geldprijs weegt vooral de exposure zwaar: tijdens de finale zitten intendanten, artiestenmanagers, leraren en coaches, recensenten en veel andere sleutelfiguren uit de operawereld in de zaal. In het verleden werden zangers als Renée Fleming, Susan Graham, Lawrence Brownlee, Thomas Hampson, Angela Meade en Lisette Oropesa door de Auditions in de spotlights gezet. Meer dan honderd zangers die aan de competitie deelnamen zingen dit seizoen rollen bij de Met.

De negen finalisten zongen zondag elk twee aria’s onder begeleiding van het orkest van de Metropolitan Opera, met Bertrand de Billy op de bok. Mezzosopraan Hongni Wu werd met 23 jaar de jongste winnaar van de competitie dit jaar. Op haar cv staan de nodige rollen bij Chinese gezelschappen en bij de Manhattan School of Music. Vanaf september wordt ze lid van het Jette Parker Young Artists Program van het Royal Opera House. Hieronder zingt ze een fragment uit La clemenza di Tito van Mozart:

https://www.youtube.com/watch?v=0Xs5-7-C0IU

Uit Iowa City kwam de 25-jarige winnaar Jessica Faselt. Ze was dit seizoen studiolid van de Florida Grand Opera in Miami. Op haar repertoire pittige rollen als Salome en Ariadne. Hieronder een stukje Verdi uit de mond van de sopraan:

https://www.youtube.com/watch?v=Kge3qw3IypA

De 26-jarige Madison Leonard uit Coeur d’Alene, Idaho, is al een bekende gast in onder meer Seattle, Dallas, San Francisco en Houston. Sinds dit seizoen is ze lid van het talentenprogramma van de Washington National Opera. Hieronder zingt ze in Washington een fragment uit Alcina:

Mezzosopraan Ashley Dixon (26), afkomstig uit Peachtree, Georgia, is eerstejaars Adler Fellow bij de San Francisco Opera. Komend seizoen maakt ze haar debuut op het grote toneel in San Francisco in een opera van Jake Heggie. Hieronder zingt ze liedrepertoire van Berg:

Onder de winnaars maar één heer: tenor Carlos Enrique Santelli uit Orlando, Florida. Het 26-jarige talent uit de stal van de LA Opera zingt momenteel rollen als graaf Almaviva in Il barbiere di Siviglia, Arturo in Lucia di Lammermoor en Nadir in Les pêcheurs de perles. Hieronder zingt hij een aria uit La Cenerentola.

Vorig artikel

Huzarenstukjes in Caldara’s vorstelijke ode

Volgend artikel

Oper Frankfurt presenteert nieuw seizoen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.