Buitenlands nieuwsNieuws

Oper Frankfurt presenteert nieuw seizoen

De Oper Frankfurt brengt in seizoen 2018/2019 twaalf nieuwe producties en nog eens zeventien reprises. Het Duitse huis baant veel nieuwe wegen, met een wereldpremière, een Duitse première en vijf titels die niet eerder in Frankfurt opgevoerd werden.

Intendant Bernd Loebe (links) met Generalmusikdirektor Sebastian Weigle bij de presentatie van seizoen 2018/2019. (© Wolfgang Runkel)

De Oper Frankfurt behoort tot de voornaamste operahuizen in Duitsland. In de afgelopen twee decennia werd het huis viermaal uitgeroepen tot operahuis van het jaar door het tijdschrift Opernwelt. Al sinds 2002 staat Bernd Loebe als intendant aan het roer van het gezelschap, sinds 2008/2009 vergezeld door Sebastian Weigle als Generalmusikdirektor.

De nieuwste van de twaalf nieuwe producties is Mina, een muziektheaterwerk waar op dit moment aan gewerkt wordt door een groep jongeren. Ze leveren zelf plot, tekst en muziek, onder begeleiding van componist Uwe Dierksen. Doel is jongeren inzicht te geven in het maakproces van een opera.

Lost Highway, een opera van Olga Neuwirth uit 2003, wordt voor het eerst in Duitsland gebracht. Het werk is gebaseerd op de gelijknamige film van David Lynch, met een libretto van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelink.

De opera’s Tri sestry van Peter Eötvös, Iolanta van Tsjaikovski, Il corsaro van Verdi, Satyricon van Bruno Maderna en The Medium van Menotti zijn voor het eerst in Frankfurt te horen. De laatste twee titels staan samen op één affiche.

De rest van de premièrelijst is een mix van oud (Rodelinda van Händel), klassiek (I puritani van Bellini, La forza del destino van Verdi) en twintigste-eeuws (Król Roger van Szymanowski, Der ferne Klang van Schreker).

De grote hits uit het ijzeren repertoire komen met name in de reprises aan bod. Op het programma onder meer Otello, Die Zauberflöte, Tosca, Rusalka, Ariadne auf Naxos, Händel und Gretel, Die lustige Witwe, Le nozze di Figaro en Norma.

Veel van de producties worden bezet met zangers uit het eigen ensemble, maar voor de nodige grote rollen zijn gastzangers van elders geëngageerd. Zo zingt de gerenommeerde bariton Željko Lučić de rol van Seid in Il corsaro, naast Dorothea Röschmann als Medora. John Osborn is Arturo in I puritani, Andreas Scholl zingt Bertarido in Rodelinda en Malin Byström vertolkt Tosca. Marlis Petersen is te zien als Hanna Glawari in Die lustige Witwe en Elza van den Heever neemt de veeleisende rol van Norma op zich.

Vanuit de operastudio van het huis levert Iurii Samoilov veel bijdragen in kleine rollen. Samoilov kreeg zijn opleiding onder meer bij de Opera Studio Nederland en was in veel concerten in Nederland te zien. In Frankfurt krijgt hij in Le nozze di Figaro de kans om zich in een grote rol, die van graaf Almaviva, te bewijzen.

Een overzicht van de volledige programmering is te vinden op de website van de Oper Frankfurt.

Vorig artikel

In beeld: vijf toptalenten in New York

Volgend artikel

Luikse opera speelt Rossini's Donna del lago

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.