Buitenlands nieuwsNieuws

The Tempest beleeft Duitse première

Nadat The Tempest van Thomas Adès vorig jaar haar Nederlandse première beleefde in het Concertgebouw, stond het afgelopen week voor het eerst in een Duits operahuis op de planken. De Oper Frankfurt had de eer.

The Tempest is een opera van de hedendaagse Britse componist Thomas Adès en is gebaseerd op werk van Shakespeare. Het stuk ging in februari 2004 (met veel succes) in première bij het Royal Opera House in Londen.

In 2006 bereikte het werk Amerikaanse bodem. In mei 2009 werd het voor het eerst volledig opgevoerd in Nederland, tijdens de ZaterdagMatinee in Amsterdam.

Duitsland was het volgende land dat zich over een nationale première mocht verheugen. Waar de ZaterdagMatinee een concertante opvoering verzorgde, liet de Oper Frankfurt het stuk ensceneren door regisseur Keith Warner. De première was op zondag 10 januari.

De cast in Frankfurt was aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van de andere premières, omdat het huis voornamelijk met zangers uit haar eigen ensemble werkte. Alleen Cyndia Sieden was een bekende. De sopraan zong tot nog toe in iedere productie van het werk de rol van Ariel.

Voor andere belangrijke rollen waren zangers gestrikt als Adrian Eröd (Prospero), Claudia Mahnke (Miranda) en Peter Marsh (Caliban).

Vorig artikel

Domingo onthult seizoen Washington Opera

Volgend artikel

Witwe gaat lekker ‘lustig’ van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.