Nieuws

Metropolitan Opera moet fors bezuinigen

NEW YORK – Het staat er bijzonder slecht voor met de Metropolitan Opera, aldus algemeen manager Peter Gelb gisteren in The New York Times. Gelb moet flink bezuinigen als hij zijn operahuis voor een ramp wil behoeden. Er zijn al minstens vier producties voor volgend seizoen afgezet of verplaatst.

„De economische crisis heeft effect op alle culturele instanties, en de Met is geen uitzondering”, zei Gelb in de Amerikaanse krant. De manager is van plan vandaag alle werknemers van het operahuis uitgebreid in te lichten, nadat hij eerder de verschillende afdelingen al op de hoogte bracht.

De strekking van Gelbs boodschap is dat het noodzakelijk is dat er kosten bespaard worden, omdat de toekomst van de Met er anders somber uit ziet. De financiële middelen van de organisatie zijn fors gedaald door een afnamen van de steun van sponsors en door teruglopende kaartverkoop. En dat wordt alleen maar erger.

Gelb heeft al concrete maatregelen voor ogen. Hij en andere leden van de staf hebben een afname van hun salaris met 10 procent geaccepteerd. Naar verluidt zal de Met eenzelfde stap terug vragen van de zangers die bij de organisatie onder contract staan. Ook zijn diverse voorstellingen die voor volgend seizoen gepland stonden geannuleerd of vervangen door andere producties.

Opvallend genoeg is het plan om de prijzen van kaartjes te verhogen met acht procent geschrapt. „We denken dat mensen zich dat niet kunnen veroorloven”, zegt Gelb.

Toch wil de manager het toekomstbeeld niet al te grijs schetsen. „Vanwege al het succes dat de Met de afgelopen jaren had, zitten we in een betere positie om deze uitdaging aan te gaan. Als je naar het ziekenhuis gaat voor een operatie als je nog fit bent, herstel je sneller.”

Vorig artikel

Opera Berlijn en New York kiezen nieuwe managers

Volgend artikel

Geen rol te vroeg

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.