Nieuws

Nieuw operafestival gelanceerd in Bayreuth

Naar Bayreuth ga je voor Wagner. Tenminste, tot voor kort. Vanaf september heeft de Duitse stad meer te bieden: in het Markgräfliches Opernhaus wordt een gloednieuw barokoperafestival gelanceerd, geprogrammeerd door countertenor Max Emanuel Cencic.

Max Emanuel Cencic. (© Julian Laidig)

Het Markgräfliches Opernhaus stamt uit 1748 en staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het huis werd de afgelopen jaren gebruikt voor de uitvoering van zeldzame opera’s uit de barok. De stad Bayreuth wilde dat graag verder uitbouwen met een nieuw barokoperafestival.

Het festival heet Bayreuth Baroque en de beroemde countertenor Max Emanuel Cencic is aangesteld als artistiek directeur. Hij gaat de komende drie edities programmeren. Elke editie duurt elf dagen, vindt plaats in september en combineert twee operaproducties met verschillende concerten.

Cencic noemt het presenteren van opera’s die de afgelopen driehonderd jaar nooit of bijna nooit uitgevoerd zijn, en dat in een historisch operahuis, een droom die werkelijkheid wordt. “Ik voel me bevoorrecht dat ik met dit festival nieuwe accenten mag zetten in Bayreuths muziekcultuur”, aldus de nieuwe intendant.

Het eerste festival is gepland voor 3 tot en met 13 september. De programmering wordt op 5 februari bekendgemaakt.

Vorig artikel

Sally Matthews debuteert in Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Željko, Pretty en Régine

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.