Nieuws

Gergiev Festival presenteert 25ste editie

De 25ste editie van het Gergiev Festival (17 t/m 20 september) draait om Sint-Petersburg. Het programma bevat onder meer een uitvoering van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski en de wereldpremière van een muziektheaterproductie van Willem Bruls.

Affichebeeld van de jubileumeditie van het Gergiev Festival.

Valery Gergiev, naamgever en artistiek leider van het jaarlijkse Rotterdamse festival, heeft een innige relatie met de stad Sint-Petersburg. Al sinds 1988 leidt hij er het Mariinsky Theater, waarvan hij orkest, koor en solisten regelmatig bij het Gergiev Festival betrekt.

Dit jaar brengt hij zijn eigen gezelschap naar Rotterdam voor een uitvoering van één van de bekendste Russische opera’s: Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. Het werk wordt op 18 september concertant in De Doelen gespeeld, geheel bezet met Mariinsky-zangers en -musici.

Solisten van het Mariinsky verzorgen tevens de Nederlandse première van de eerste akte van The Eclipse, een nieuw werk van componist Alexander Raskatov, in Nederland bekend van zijn opera A Dog’s Heart. De akte schetst een beeld van revolutionair Sint-Petersburg. Het wordt gecombineerd met het tweede pianoconcert van Tsjaikovski, gespeeld door Alexandre Kantorow (slotavond, 19 september).

Willem Bruls maakt voor de zilveren editie van het festival een nieuwe muziektheaterproductie op het verhaal Nevski Prospekt van Gogol. Videoprojectie, een actrice en twee pianisten brengen het verhaal tot leven. Bruls voert de regie, Evert de Cock verzorgt het beeld en Hannes Minnaar en Rembrandt Frerichs bedienen de piano’s. De voorstelling is tweemaal te zien (17 en 19 september).

Het koor Ex Libris laat onder leiding van Daniil Sayapin Russische koorzang uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw horen (18 september). Verder zijn de nodige instrumentale concerten geprogrammeerd.

Zie voor een overzicht van het hele programma de website van het Gergiev Festival. Vanaf 3 maart zijn passe-partouts en dagkaarten te bestellen. De losse kaartverkoop start op 1 mei.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Mirella, Elīna en Valery

Volgend artikel

Groot Omroepkoor zingt requiem Brahms

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.