Nieuws

Salzburger Festspiele ziet kansen

Een aangepast festival lijkt mogelijk. Die hoopvolle boodschap stuurde de directie van de Salzburger Festspiele op vrijdag de wereld in, nadat bekend werd dat de Oostenrijkse overheid de regels voor culturele evenementen vanaf juni aanzienlijk wil versoepelen.

De directie van de Salzburger Festspiele bestaat uit directeur Lukas Crepaz, president Helga Rabl-Stadler en artistiek directeur Markus Hinterhäuser. (© SF / Lydia Gorges)

Veel is nog onzeker rond de Salzburger Festspiele. Het enige wat echt vaststaat, is dat het festival niet kan doorgaan zoals het gepland was, zowel qua programmering als qua duur. Tegelijk zijn er mogelijkheden voor een alternatief, zo stelt de directie in een statement. De directie wil op 25 mei een voorstel aan het festivalbestuur voorleggen en streeft ernaar om begin juni een aangepast programma te publiceren.

De Oostenrijkse overheid is van plan de beperkende maatregelen voor culturele evenementen vanaf juni stapsgewijs te versoepelen. In augustus zou het mogelijk moeten zijn om evenementen met maximaal 1.000 toeschouwers te organiseren, als de organisator een concept heeft om de gezondheid van de bezoekers te beschermen.

De details en de voorwaarden van de versoepelingen moeten nog bekendgemaakt worden; daar zal veel van afhangen. Voor de Salzburger Festspiele is met name van belang wat er op het gebied van repetities en voorstellingen met orkesten en koren mogelijk zal zijn.

Het festival is niettemin optimistisch. ‘Dit demonstreert dat de directie er goed aan heeft gedaan om het festival niet te vroeg te annuleren, maar te wachten en de ontwikkeling van de pandemie te observeren. Het festival is optimistisch dat het, ondanks het coronavirus, in staat zal zijn om een krachtig signaal voor het belang van de kunsten af te geven.’

Vorig artikel

Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij

Volgend artikel

Wat weer kan: de tijdelijknormaalzaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.