Nieuws

Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij

Het Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij om de professionele podiumkunstensector te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Bestaande subsidieregelingen worden verruimd en er komt een nieuwe regeling voor kleinschalige live-uitvoeringen.

De maatregelen van het Fonds Podiumkunsten worden genomen in aanvulling op de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor de culturele sector. Het extra budget van het Fonds is bedoeld om ‘dat wat nog wel kan mogelijk te maken’, aldus directeur Henriëtte Post, en is gericht op muziek- en theaterauteurs alsmede vernieuwende initiatieven.

Het Fonds heeft de tijdelijke regeling Balkonscènes in het leven geroepen om kleinschalige live-uitvoeringen binnen de huidige beperkingen mogelijk te maken. ‘Vernieuwende voorstellingen die onderzoeken hoe de toekomst eruit kan zien, kleine concerten of bestaande projecten die aan de omstandigheden worden aangepast: het komt allemaal in aanmerking’, zegt Post. ‘En het podium kan overal staan: voor de deur van verpleeghuizen, in gymzalen van basisscholen, op het balkon van een flatgebouw, op een begraafplaats of misschien zelfs op een podium. Als de anderhalvemetermaatregel maar wordt nageleefd.’

De regeling Balkonscènes is gericht op individuele podiumkunstenaars als regisseurs, musici, dansers en anderen. Aanvragen kunnen vanaf 18 mei worden ingediend. Er is 500.000 euro subsidie beschikbaar.

De regeling 2P – gericht op samenwerkingen tussen podia en meerjarig ondersteunde gezelschappen en ensembles – wordt verbreed. De regeling is nu ook geschikt voor digitale activiteiten die gericht zijn op bijzonder publieksbereik.

Het budget voor de regelingen werkbijdrage muziekauteur en werkbijdrage theatertekst wordt verhoogd. Het Fonds ontvangt op dit moment veel meer aanvragen voor de beide regelingen.

Op een later moment zal het Fonds aanvullende maatregelen aankondigen voor de SRP-, SKIP- en Kernpodia, belooft Post. Daarvoor is alvast een bedrag van 3 miljoen euro gereserveerd.

De maatregelen van het Fonds Podiumkunsten zijn onderdeel van een gezamenlijke reactie van de zes rijkscultuurfondsen op de huidige situatie. Al deze fondsen creëren ruimte in hun budgetten om kunstenaars door de coronacrisis te helpen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 21 van 2020

Volgend artikel

Salzburger Festspiele ziet kansen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.