Nieuws

Cité de l’Opera: Rolando, Jacob, Lisette

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 250.

Coropera
Een samenwerking tussen componist Jacob TV en librettist Ilja Leonard Pfeijffer leidde tot een mini-opera over corona voor het Radio Filharmonisch Orkest. U ziet en hoort leden van het Groot Omroepkoor, onder wie tenor Jan-Willem Schaafsma.

Calleja zingt
Eindelijk een waardige opvolger voor Lee Towers.

Finale
In Zürich sluiten ze dit onvergetelijke seizoen, dat je snel zou willen vergeten, af met kleine concerten van grote namen, onder wie Thomas Hampson, Diana Damrau en Piotr Beczala.

Handig overzicht
Kunsten ’92 zette alle brieven en nieuwsberichten over corona en cultuur op een rij.

Prix
Zowel de productie van Ercole amante van de Parijse Opéra Comique door onder anderen Valérie Lesort, Christian Hecq en dirigent Raphael Pichon als tenor Benjamin Bernheim vielen in de prijzen. De Association professionnelle de la Critique Théâtre, Musique et Danse reikte ze uit.

Turbotraviata
Het Teatro Real in Madrid gaat als een uitgehongerde de opera-ijskast plunderen. De hele maand juli is er vrijwel iédere avond een uitvoering van La traviata in een semiscenische versie door Leo Castaldi. Er wordt een blik Violetta’s opengetrokken met onder anderen Marina Rebeka en Lisette Oropesa en een klein bataljon Alfredo’s, onder wie Michael Fabiano, Matthew Polenzani en Ismael Jordi. Er is slechts één Flora: Sandra Ferrández moet elke avond aan de bak.

Mozart op de fiets
Tenor Rolando Villazón zingt, regisseert en schrijft. Zijn derde boek is recent verschenen

Greatets hits
De New Yorkse Met heeft alles gecanceld tot eind december en verkoopt nu kaarten voor het begin van 2021. De programmering zou je als ‘veilig’ kunnen bestempelen.

Aan de Seine
Twitter is een wirwar van berichten over afgelastingen voor de komende maanden (Opera Canada), de agenda voor het komende seizoen (Opéra de Monte Carlo) en veelbelovende ad-hocinitiatieven. Zoals deze: Mozart-aria’s met onder anderen Sandrine Piau en Stanislas de Barbeyrac onder leiding van dirigent Laurence Equilbey.

Monegaskische plannen
Dat seizoen van de Opéra de Monte Carlo heeft als één van de hoogtepunten een scenische Comte Ory door het duo Patrice Caurier en Moshe Leise. In de hoofdrollen zingen Jean-Christophe Spinosi en Cecilia Bartoli.

Yannick online
Vanuit Carnegie Hall spreekt dirigent Yannick Nézet-Séguin over zijn orkest bij de Metropolitan Opera en treft hij onder anderen Angel Blue en Renée Fleming. Vanavond, dinsdag 23 juni, om 20.00 uur.

Maddocks and Englishmen
Voor The Guardian maakt Fiona Maddock een tour d’horizon van de klassiekemuziekwereld in deze periode. Er wordt afgeschaald, en soms ook niet. ‘I asked Harrison Birtwistle, working on a big piece for the London Symphony Orchestra for 2022, if he was scaling down. ‘Nope’, he said, end of conversation.’

Vorig artikel

Kaufmann maakt studio-opname Otello

Volgend artikel

Gereduceerde versie Elektra uitgebracht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.