Nieuws

Cité de l’Opera: Diana, Alexander, Jake

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 265.

40 jaar kwaliteit
Platenlabel Hyperion doet veel aan vocale muziek. Het merk bestaat veertig jaar.

Sterrencast in lichtstad
De Parijse Opéra brengt in de laatste week van november concertante uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen van Wagner. Op de castlijst staat onder anderen Iain Paterson, die Wotan zingt. In Die Walküre zijn Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann het liefdespaar Sieglinde en Siegmund. In het nieuwe normaal van het theater is er geen pauze, ook niet in de ruim vijf uur durende delen van het werk.

Voorpret
Het nieuwe Studio Nibelheim-interview met Jetske Mijnssen gaat over haar ensceneringen van de drie Tudor-opera’s van Donizetti voor De Nationale Opera. Première is in mei 2021, maar wie al wil horen hoe de muziek kan klinken – niet door Marina Rebeka, maar door Diana Damrau – kan nu terecht bij de cd.

De opera staat op
Alexander Neef is officieel vanaf augustus 2021 directeur van de Opéra de Paris, maar combineert die functie nu al met zijn oude baan als baas van de Canadian Opera Company. Hij was te gast bij France Musique: ‘De opéra is niet op de knieën, we staan op.’

Albanees zonder snor
Saimir Pirgu tekende onlangs bij het impresariaat Askonas Holt. Hij zingt nu in de theaters waar hij ooit van droomde: La Scala, de Metropolitan Opera en Covent Garden.

Griepje
Gewone mensen voelen maandenlang de effecten van een coronabesmetting of gaan eraan dood, beroemde mensen zijn er in een paar daagjes vanaf.

Radio 4 in het land
De elektrische bus van NPO Radio 4 raast door Nederland. Ze duiken overal in het land op, zowel bij luisteraars als bij musici, zoals pianist/liedbegeleider/docent Hans Eijsackers.

Nog veel te doen
Het treurige nieuws is dat twee derde van de medewerkers van de Opéra national in Parijs het kennelijk niet zo belangrijk vindt dat er actief antiracismebeleid gevoerd wordt.

Jake stelt vragen
Ook componist Jake Heggie gaat aan de podcast. In Sing Louder praat hij met zangers over hun leven.

Voces met kerst
Het vocaal ensemble Voces8 brengt met kerst een variatie aan muziek.

Hesse over corona
In het groezelige wereldbeeld van Günther Groisböck zijn mensen die een maskertje dragen om corona te voorkomen ‘Sklavenmenschen’.

Haneke over operaregie
‘We have a duty to wrestle with the work every time in order to see what is has to say to us today’, aldus regisseur Michael Haneke.

Vorig artikel

Ritratto in première met strenge afstandsregels

Volgend artikel

Lotte de Beer nieuwe directeur Volksoper Wien

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.