AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Jetske Mijnssen

Vanaf mei 2021 brengt De Nationale Opera ieder jaar een deel van de Tudor-trilogie van Donizetti. Regisseur Jetske Mijnssen kreeg de bijzondere opdracht de hele cyclus te ensceneren. In Studio Nibelheim vertelt ze over haar werkwijze en inzichten in de drie opera’s, waarvan Anna Bolena het eerste deel vormt. ‘Het is een gigantische opdracht.’

De regisseur van een productie komt meestal een week of wat vóór de première in de media aan het woord over wat er tot stand is gebracht. Studio Nibelheim wilde graag veel eerder in het proces van regisseur Jetske Mijnssen weten hoe ze met de drie opera’s en de historische karakters aan het werk is gegaan. Veel bleek al bedacht en ontworpen te zijn, maar de regisseur was bereid een uitgebreide en unieke inkijk te geven in haar denk- en ontwikkelproces.

Mijnssen vertelt hoe ze de kern van de karakters vond in de muziek, maar ook in enorme stapels boeken, in schilderijen en door bijvoorbeeld een bezoek aan het geboortehuis van Anna Bolena, Hever Castle.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify.

De korte muziekfragmenten in deze podcast komen van de cd-opname met Joan Sutherland, Susanna Mentzer en Samuel Ramey bij de Welsh National Opera onder leiding van Richard Bonynge.

Anna Bolena gaat op 6 mei 2021 in Amsterdam in première, met dirigent Enrique Mazzola op de bok. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Londen

Volgend artikel

Opera in de media: week 41 van 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.