Nieuws

De Belgische operahuizen spelen door

Terwijl het Nederlandse operaleven weer grotendeels stilligt, spelen de Belgische operahuizen gewoon door. De Munt brengt donderdag een productie van Die tote Stadt in première, in Luik is vanaf volgende week Hamlet te zien en Opera Vlaanderen geeft verschillende concerten.

Scène uit Die tote Stadt bij de Munt in Brussel. (© Simon Van Rompay / La Monnaie de Munt)

In België verspreidt het coronavirus zich minstens zo hard als in Nederland, maar de theaters mogen open blijven, uiteraard met gebruik van nauwkeurige veiligheidsprotocols. Bij de Munt in Brussel bijvoorbeeld is een mond-neusmasker verplicht en zijn bewegwijzerde routes uitgezet. De voorstellingen zijn ingekort, zodat een pauze niet nodig is.

Ook Korngolds partituur van de opera Die tote Stadt moest worden gereduceerd. In samenwerking met het Theater an der Wien heeft de Munt het werk teruggebracht tot minder dan twee uur, met een bezetting van 57 musici. Het artistieke team onder leiding van Mariusz Treliński heeft de enscenering aangepast aan de regels.

Lothar Koenigs heeft de muzikale leiding van de productie. De hoofdrollen worden gezongen door Roberto Saccà (Paul), Marlis Petersen (Marietta) en Dietrich Henschel (Frank). De productie gaat op 22 oktober in première en is tot en met 13 november te zien. Na Die tote Stadt heeft de Munt dit jaar nog Der Schauspieldirektor en Falstaff op het programma staan.

Ook de Opéra Royal de Wallonie in Luik voert zijn programma door. Een optreden van Jonas Kaufmann in november is geannuleerd, maar de operaproducties staan nog gewoon op de planning. Nog tot en met 26 oktober is The (En)chanted Story of Lakmé te zien, een participatievoorstelling voor een jong publiek (vanaf 5 jaar), losjes gebaseerd op Lakmé van Delibes.

Vanaf 29 oktober volgt Hamlet van Ambroise Thomas. Er lijkt geen sprake te zijn van een ingekorte uitvoering; de hele opera is te horen. Wel is de enscenering van regisseur Cyril Teste aangepast. In de cast zingen onder anderen Lionel Lhote, Jodie Devos en Béatrice Uria-Monzon. Dit jaar heeft de Opéra Royal ook nog producties van La traviata en La belle Hélène geprogrammeerd.

Opera Vlaanderen heeft zijn programma grondiger aangepast. Het gezelschap uit Antwerpen en Gent brengt concerten en kleinschalige voorstellingen, waaronder een liedrecital met sopraan Liesbeth Devos, tenor Denzil Delaere en pianist Jozef De Beenhouwer op 23 oktober.

Vorig artikel

Grimes on the beach: een uniek document

Volgend artikel

DNO organiseert operawandeling Small Steps

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.