Nieuws

De theaters mogen weer open

Evenementen blijven verboden en de horeca blijft dicht, maar de theaters mogen vanaf donderdag 19 november weer open. Dat maakte de overheid dinsdagavond bekend. Of de versoepeling veel teweeg zal brengen, is echter de vraag, want het aantal bezoekers blijft voorlopig begrensd tot dertig.

Toen de overheid begin november extra strenge maatregelen in de bestrijding van het coronavirus afkondigde, was het plan om na twee weken terug te gaan naar een gedeeltelijke lockdown. De regering bevestigde die lijn dinsdagavond in een persconferentie.

Vanaf donderdag 19 november wordt teruggegaan naar de situatie van vóór 4 november. Voor onder meer theaters en concertzalen betekent dit dat ze in principe de deuren weer mogen openen, maar voor slechts dertig mensen. Aanvullend geldt vanaf 1 december een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes als theaters. Begin december beslist het kabinet of de maatregelen verder aangepast kunnen worden.

Verschillende concertzalen lieten begin november al weten dat ze voor dertig bezoekers geen concerten kunnen organiseren. Het Muziekgebouw aan ’t IJ annuleerde bijna al zijn reguliere concerten tot het einde van het jaar, al biedt het wel een alternatieve programmering. Het Concertgebouw besloot tot en met 15 december geheel dicht te blijven.

Of De Nationale Opera weer programma’s voor klein publiek gaat brengen, is nog niet bekend. De Nederlandse Reisopera maakte dinsdag bekend dat het pas in de zomer van 2021 weer met livevoorstellingen komt. Tot die tijd richt het gezelschap zich op online activiteiten.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Matthew, Fatma, Daniel

Volgend artikel

Reisopera speelt voorlopig geen livevoorstellingen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.