Nieuws

Cité de l’Opera: Matthew, Fatma, Daniel

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité del’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 271.

Sad
Tenor Matthew Polenzani, ontdaan van alle sterrendom op een vliegveld, wederom op weg naar huis na een afgelaste productie.

Merlijn schrijft
Ver van het deftige operapodium en de liederenavonden is er ook kunst. Merlijn Twaalfhoven schreef er een boek over.

Tenortopper
De fameuze Wagner-tenor Lauritz Melchior zong ooit voor de Amerikaanse radio populair repertoire. Een opname van zijn zang en zijn spraak bleef bewaard.

Matties
De digitale première van het nieuwe album van de tenoren Lawrence Brownlee en Michael Spyres vond afgelopen week plaats in Florence. Het optreden staat op video.

Uit alle windstreken
Zangeres Fatma Said maakte een cd met werk van onder anderen Ravel, De Falla en Berlioz, maar ook van Ğamāl Abd al-Rahīm, Najib Hankache en Said Darweesh.

Martin online
Le vin herbé is een interessante andere vertaling van het Tristan en Isolde-verhaal door Frank Martin. Er is een recente versie online te zien.

Vooruitkijken
In een nog ongewisse toekomst van opera op de podia staat komend jaar een optreden van sopraan Marina Rebeka op de planning als Anna Bolena bij De Nationale Opera. Hier is een recente opname met werk van Verdi.

Donizetti-quiz
Anna Bolena vormt de opening van een Amsterdamse Tudor-trilogie die de komende jaren te zien zal zijn bij De Nationale Opera. Test hier uw kennis van de componist.

Vergaderen over opera
De conferentie van Opera Europa is dit jaar helemaal digitaal. Er zijn lezingen, discussiegroepen en video’s van voorstellingen. DNO-directeur Sophie de Lint spreekt over leiderschap in tijden van crisis en leidt een ‘break out’-debat over de prioriteiten van Opera Europa in 2021 aan het eind van de conferentie.

Code rood
In het theater kun je met licht heel veel zeggen.

Jarig op het werk
Dat levert meestal moeizaam zingende collega’s op die een wiebelig liedje inzetten. Maar als je dirigent bent, gaat het anders.

Overleefgeld
Er komt in de eerste helft van 2021 een volgend steunpakket voor de culturele sector. Samen met de twee steunpakketten investeert het kabinet in totaal 1,6 miljard euro in cultuur.

Unlockup
De kans bestaat dat op de dag dat deze Cité-aflevering verschijnt het kabinet weer ruimte geeft voor bioscopen en theaters. De Nederlandse Reisopera gaat voortvarend te werk en neemt een voorschot.

Ze zijn begonnen!
De winterproductie van de Dutch National Opera Academy komt uit de startblokken.

Vorig artikel

Farahani treedt op in leeg Concertgebouw

Volgend artikel

De theaters mogen weer open

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.