Nieuws

Cité de l’Opera: Sonya, Michel en Ed

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 273.

Sonya zingt
Het is hard zoeken naar berichten op Twitter die over muziek gaan in deze tijd. Maar Sonya gaat – corona volente – zingen en meldt dat even.

Adieu Paris
‘Ces années à Paris ont sans doute été les plus heureuses de ma vie’, zei dirigent Philippe Jordan bij het afscheid van het orkest van de Parijse opera. Hij gaat van Parijs naar de Wiener Staatsoper.

Nederlands werk in Bregenz
Het festival aan het water in Bregenz moest een jaar overslaan, maar komende zomer is er alsnog de herneming van Rigoletto. Er is ook Nederlands aandeel in de programmering. De filmopera Upload van Michel van der Aa wordt op 29 juli gepresenteerd.

Leeg Glyndebourne
Ook in Glyndebourne viel het dit jaar stil. In mei vroeg het Britse operahuis zijn vaste fotografen James en Sam om langs te komen. ‘Instead of snapping the packed opening night of the Festival, James and Sam found themselves roaming a deserted Glyndebourne…’ De beelden staan op de website van het Glyndebourne Festival.

Ladies’ Night
De recente aflevering van NTR Opera Live was helemaal gewijd aan muziek van vrouwen. Het speciale recital dat sopraan Bauwien van der Meer en Caecilia Boschman gaven, is nog terug te luisteren.

Back to basics
Mezzosopraan Stephanie Blythe, niet gesteund door een groot orkest, begeleidt zichzelf bij een oud Amerikaans liedje.

Mastering Mozart
De eerste beelden van de masterclasses van het IVC die deze week in Den Bosch worden gehouden:

Live zonder HD
Lang voor de tv-uitzendingen en de livestreams van opera’s was er al een vorm van opera op afstand: de théâtrophone. Marcel Proust was fan.

Staatsoper op radio en tv
De Wiener Staatsoper moet vanwege de lockdown in Oostenrijk tot 6 december gesloten blijven. Voor daarna is er een veelbelovende samenwerking met de Oostenrijkse omroep.

Brexit-feestje
In het Verenigd Koninkrijk zijn er plannen voor een Festival of Brexit. Het idee is ontleend aan het Festival of Britain, dat in 1951 werd gehouden om de wederopbouw te vieren. Zanger Ed Lyon heeft andere ideeën.

Reis met koormuziek
U kunt gewoon reizen, al is het dan via uw scherm. Reis mee naar onder meer Hatfield House en Magdalen College in Oxford. The Sixteen wijzen de weg.


Vocale winnaars
Het Duitse blad Oper! reikte gisteren de Oper! Awards 2020 uit. Onder meer Anita Rachvelishvili (beste zangeres) en Tobias Kratzer (beste regisseur) vielen in de prijzen, net als de Staatsoper Hannover als beste operahuis.

Interessant was de award voor ‘Größtes Ärgernis’ in het afgelopen jaar. Die betrof ‘Fantasielosigkeit und passive Opferhaltung der Opernhäuser in der Pandemie’.

Vorig artikel

Coronaproof Figaro overtuigt bij DNO

Volgend artikel

Mozart en meer bij de IVC-masterclass

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.