Nieuws

Salzburger Festspiele presenteert plannen 2021

Na een aangepaste editie afgelopen zomer wil de Salzburger Festspiele in 2021 weer een vol programma brengen: 168 voorstellingen op 17 verschillende locaties. Op de agenda staan acht operaproducties.

De directie van de Salzburger Festspiele: Bettina Hering, Lukas Crepaz, Helga Rabl-Stadler, Markus Hinterhäuser en Florian Wiegand. (© SF/Anne Zeuner)

Zeker nu vrijwel overal de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt, blikt de Salzburger Festspiele trots en dankbaar terug op het festival dat het afgelopen zomer kon brengen en waarmee het, naar eigen zeggen, op indrukwekkende wijze de kracht van kunst demonstreerde.

Dit jaar vierde het Oostenrijkse festival zijn honderdjarige jubileum. Het programma in de zomer van 2021 is een soort verlengstuk van die jubileumviering. Gefocust wordt op belangrijk werk dat dit jaar niet gebracht kon worden.

Het operaprogramma bevat acht titels; zes geënsceneerd, twee concertant. Regisseur Romeo Castellucci en dirigent Teodor Currentzis brengen een nieuwe productie van Don Giovanni, met Davide Luciano als titelfiguur en verder onder anderen Michael Spyres en Anna Lucia Richter.

Elektra werd afgelopen zomer opgevoerd en keert in 2021 terug voor zeven reprisevoorstellingen. Ausrine Stundyte zingt de titelrol, naast onder anderen Asmik Grigorian en Christopher Maltman. Franz Welser-Möst dirigeert.

Händels eerste oratorium Il trionfo del Tempo e del Disinganno wordt uitgevoerd met als ster in de cast Cecilia Bartoli. Ze zingt Piacere (Genot). Countertenor Lawrence Zazzo is Disinganno (Teleurstelling). De regie komt van Robert Carsen en de muzikale leiding heeft Gianluca Capuano. De productie is in mei tijdens de Pfingstfestspiele in Salzburg te zien en keert in de zomer terug op het hoofdfestival. Bartoli’s Musiciens du Prince zit in de bak.

Deze zomer voerde het festival Così fan tutte uit in een coronaproof productie zonder grote decorstukken. Regisseur Christof Loy maakte de minimalistische regie, die in de smaak viel bij publiek en pers en daarom in 2021 terugkeert op het programma, gedirigeerd door Joana Mallwitz. In de cast onder anderen Elsa Dreisig, Marianne Crebassa en Andrè Schuen.

Luigi Nono’s muziektheaterwerk Intolleranza 1960 is te zien in een nieuwe enscenering van Jan Lauwers. Met dit werk wilde Nono een nieuwe vorm van muziektheater creëren. Hij noemde het geen opera, maar een azione scenica. Ingo Metzmacher staat voor de Wiener Philharmoniker.

Geen Festspiele zonder Anna Netrebko. De Russische sopraan is in 2021 te bewonderen in de titelrol in Tosca van Puccini, naast echtgenoot Yusif Eyvazov als Cavaradossi en Ludovic Tézier als Scarpia. Marco Armiliato dirigeert.

De twee concertante titels zijn Neither, een eenakter van Morton Feldman, en La damnation de Faust van Berlioz, met Alain Altinoglu op de bok en Elīna Garanča, Charles Castronovo en Ildar Abdrazakov in de solorollen.

Onder de naam ‘jung & jede*r’ brengt het festival een groot aantal voorstellingen voor kinderen en jongeren. Zo is de Duitse versie van Leonard Evers’ familieopera Goud! te zien (de Nederlandse versie gaat deze maand in première bij De Nationale Opera) en wordt de productie 1000 Kraniche van de Nederlandse regisseur Sybrand van der Werf hernomen.

Zie voor alle details van het programma de website van de Salzburger Festspiele.

Vorig artikel

Barbier van Mijnssen digitaal in première

Volgend artikel

Willem Bruls: 'Het grootste werk komt nog'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.