Nieuws

Cité de l’Opera: Nadine, Leo en Yi-Chen

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 277.

Klankbeeld
Hoe belangrijk het orkest ook is in de opera, het blijft doorgaans verborgen in het donker van een diepe orkestbak. En niet vergeten: ook in die orkesten zitten freelancers/remplaçanten die dit jaar hun agenda leeg zagen lopen. Musicus Tom Bangbala maakte inmiddels 20.000 foto’s van het ‘orchestral life’.

Beethoven aan de Maas
De negende van Beethoven wordt gespeeld en gezongen in Rotterdam Ahoy door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, met als solisten onder anderen Olivia Vermeulen.

Opera in de media
Het werk van Holland Opera krijgt de komende tijd een nationaal podium. NPO Start en NPO 2 Extra zullen een serie producties van het Amersfoortse huis uitzenden, onder meer Don Giovanni, King Lear en L’Orfeo.

Die Meisterin spreekt
De vrienden van de Deutsche Oper Berlin maken podcasts. Deze keer is ‘Kapellmeisterin’ Yi-Chen Lin te gast.

Op de bon geslingerd
Popprofessor Leo Blokhuis waagde zich in de jaarlijkse serie programma’s over de Top 2000 aan wat verwijzingen naar klassieke muziek. Dat ging niet helemaal goed en dus greep BOA Voermans in.

Nadine had it
‘Okay, maybe I do have it’, bedacht sopraan Nadine Sierra toen ze in juli klachten kreeg. Ze vertelde haar verhaal aan de blogger van San Francisco Opera.

Kunst na de Brexit
Al bijna 100.000 mensen hebben een petitie ondertekend om te komen tot visumvrije doorgang van Britse artiesten na de Brexit.

Wereldwijd beroemd
De Three Tenors werden gevormd door de zangers Carreras, Domingo en Pavarotti. Hoe hun concerten in 1994 tot stand kwamen is te zien in deze documentaire.

1-2-3-4… Tineke
NPO Radio 4 begon als Hilversum 4, gisteren precies 45 jaar geleden. Waar nu mensen als Carine, Ab en Hein presenteren, waren dat toen Andre van Duin en Tineke de Nooij.

Addio Armando
Zanger/componist Armando Manzanero overleed deze week in een ziekenhuis in Mexico-Stad aan de gevolgen van corona. Plácido Domingo is één van de zangers die zijn muziek tot leven brachten.

Joyce op tour
In de eerste weken van het nieuwe jaar maakt Joyce DiDonato een korte tournee door Spanje, eindigend op 13 januari in Madrid. Hoeveel bezoekers in de zalen zijn toegestaan, wordt niet vermeld.

Innovatie
Welsh National Opera realiseert zich dat opera niet vaak gaat over de verhalen van gewone mensen. Een collectief schrijvers werkt aan iets nieuws.

Eds dubbelleven
Tenor Ed Lyon, die regelmatig in ons land te horen is, heeft naast zijn zangcarrière een praktijk als psychotherapeut.

Wijze raad voor 2021
Neoguru Rick Pastoor krijgt het laatste woord in Cité 2020. Met zijn tips kan de blik voorwaarts gericht worden.

Vorig artikel

Opera in de media: week 53 van 2020

Volgend artikel

Rotterdams Philharmonisch speelt Beethoven 9

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.