Binnenkort

Opera in de media: week 53 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 53 van 2020 (26 december – 1 januari) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: een Pavarotti-week bij de Metropolitan Opera.

Zaterdag 26 december

Vladimir Jurowski. (© Drew Kelley)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. De Met doet aan seizoensinvloeden in de programmering van de streams, met vandaag Humperdincks Hänsel und Gretel. De enscenering van Richard Jones werd opgenomen in 2008, met voor het orkest Vladimir Jurowski. Christine Schäfer en Alice Coote zingen de titelrollen, naast Rosalind Plowright en een nog beginnende Lisette Oropesa.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stamt de opera Assassinio nella cattedrale van Ildebrando Pizzetti. Het stuk werd in februari 1965 uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw door het Omroeporkest, het Groot Omroepkoor en het Baarns Jeugdkoor onder dirigent Fulvio Vernizzi. Solisten waren onder anderen Marijke van der Lugt, Aafje Heynis, Henk Driessen en Bernard Kruysen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): een zaalpremière zat er op het laatste moment niet in, maar de ingekorte opvoering van Le nozze di Figaro werd op video vastgelegd door De Nationale Opera en is vanavond terug te horen op NPO Radio 4. U hoort Davide Luciano als de graaf, Ruzan Mantashyan als de gravin en Ying Fang en Riccardo Fassi als Susanna en Figaro. Veel jonge talenten in de cast, zoals Polly Leech, Iris van Wijnen en Lucas van Lierop. Het Nederlands Kamerorkest wordt gedirigeerd door Riccardo Minasi.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Engelbert Humperdincks Hänsel und Gretel werd voor de Wiener Staatsoper geënsceneerd door Adrian Noble. Met Christian Thielemann voor het orkest zongen in 2015 onder anderen Daniela Sindram, Michaela Schuster en Adrian Eröd in de cast.

Opera on 3 (om 20.30 uur op BBC Radio 3): het Royal Opera House Christmas Concert werd deze week opgenomen in een leeg theater. U hoort hoogtepunten uit Rossini’s La cenerentola, Puccini’s La bohème, Mozarts The Magic Flute en Humperdincks Hänsel and Gretel. Het orkest wordt geleid door Mark Wigglesworth, solisten zijn onder anderen Jennifer Davis, Roderick Williams en Dominic Sedgwick.

Zondag 27 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Lehárs Die lustige Witwe werd vijf jaar geleden door de Met gepresenteerd in een enscenering van Susan Stroman. Onder leiding van Sir Andrew Davis zongen onder anderen Renée Fleming, Wallis Giunta en Sir Thomas Allen.

Scène uit Voices out of Silence. (© DNO/Marco Borggreve)

Concertstream (on demand op de website van De Nationale Opera): het Koor van De Nationale Opera brengt onder leiding van Lorenzo Viotti het programma Voices out of Silence. Wie online een ticket koopt voor de stream, kan tot half januari genieten van de voorstelling.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op Staatsoper Live): op 18 december presenteerde de Staatsoper Der Rosenkavalier van Strauss. In de Otto Schenk-enscenering zongen onder anderen Günther Groissböck, Erin Morley en Piotr Beczala. Het orkest werd gedirigeerd door Philippe Jordan.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Deens Kamerorkest, het Kamerkoor Hymnia en het Kamerkoor Camerata brengen Die Schöpfung van Haydn. Solisten zijn Emöke Barath (sopraan), David Fischer (tenor), Michael Nagy (bariton). Dirigent is Ádám Fischer. De opname werd deze maand in Kopenhagen gemaakt.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Offenbachs Les contes d’Hoffmann werd in Berlijn geregisseerd door Barrie Kosky. Met voor het orkest Stefan Blunier ziet u onder anderen Edgaras Montvidas en Nicole Chevalier.

Nieuw op YouTube

Britse operakerst
Christmas with Holland Park Opera wordt gepresenteerd door Petroc Trelawny en biedt feestelijke kerstmuziek. Solisten zijn onder anderen Ross Ramgobin, Elizabeth Karani en Julien Van Mellaerts. Ook het koor van het operahuis werkt mee.

Maandag 28 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Falstaff werd door Robert Carsen geënsceneerd voor de operahuizen van onder meer Londen, Milaan en New York. De productie was ook in Amsterdam te zien, met Ambrogio Maestri in de hoofdrol. In New York zongen verder onder anderen Christian Van Horn, Angela Meade en Stephanie Blythe.

Operastream (on demand op www.classic.nl): de opera’s La voix humaine en L’heure espagnole werden in november live gestreamd door Opera Zuid. De opname is nu te zien op de website van classic.nl. Michael Wilmering, Talar Dekrmanjian, Romie Estèves en Peter Gijsbertsen zijn enkele van de solisten. Béatrice Lachaussée regisseerde, Karel Deseure leidde het orkest.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): René Pape is één van de bekende solisten in Mozarts Die Zauberflöte, opgevoerd in december 2017. In de regie van Moshe Leiser en Patrice Caurier waren andere solisten Jörg Schneider, Olga Bezsmertna en Thomas Tatz. Adam Fischer dirigeerde.

Dinsdag 29 december

Luciano Pavarotti en Renata Scotto in La bohème bij de Metropolitan Opera. (© Met Opera Archives)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met opent een week vol optredens van tenor Luciano Pavarotti, beginnend met Puccini’s La bohème. In de regie van Fabrizio Melano zongen naast Pavarotti Renata Scotto en Maralin Niska. James Levine dirigeerde het orkest.

Operastreams (on demand op de website van Holland Opera): het Amersfoortse operahuis Holland Opera biedt in deze periode twee video’s van producties uit het archief aan. U kunt kiezen uit Romeo & Zeliha, gecomponeerd door Fons Merkies en gezongen door onder anderen Florian Jist, Lilian Farahani en Sinan Vural, en Feeks – Taming the Shrew, een productie met Zapp 4 en onder anderen Leonie van Veen, Niek Idelenburg en Oene van Geel.

Woensdag 30 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): James Conlon leidde het Met-orkest in december 1978 voor een uitvoering van Puccini’s Tosca, waarin Pavarotti, Shirley Verrett en Cornell MacNeil de hoofdrollen zongen.

Operastream (on demand op de website van de Staatsoper Hannover): de Staatsoper Hannover blijft tot eind januari dicht, maar biedt een kerststream van hoogtepunten uit de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck. Prominent Nederlands aandeel is er van Maria Riccarda Wesseling, Nina van Essen en Nikki Treurniet.

Donderdag 31 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): John Dexter deed de regie en James Levine had de muzikale leiding bij Rigoletto van Verdi uit december 1981. Luciano Pavarotti zong de Duca di Mantova, Louis Quilico was Rigoletto en diens dochter Gilda werd gezongen door Christiane Eda-Pierre.

Operastream (on demand op Staatsoper.tv): van 24 december 10.00 uur tot en met 26 december is de stream van Hänsel und Gretel door de Bayerische Staatsoper gratis te bekijken, daarna kost een ticket 9,90 euro. Friedrich Haider leidt het orkest, solisten zijn onder anderen Tara Erraught, Emily Pogorelc en Kevin Conners.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): in de matinee op oudejaarsdag hoort u een opname van onbekend werk: Vincent D’Indy’s op Wagner geïnspireerde opera Fervaal. In de hoofdrollen zongen Michael Spyres, Gaëlle Arquez en Jérôme Boutillier. Het Lets Radiokoor en het Montpellier Occitanie Nationaal Operaorkest werd geleid door Michael Schønwandt.

Vrijdag 1 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook in Verdi’s Ernani zong Luciano Pavarotti; hij was de hoofdfiguur in de opera. Leona Mitchell was Elvira, Sherrill Milnes zong Don Carlo. Dirigent was James Levine.

Vorig artikel

In Madrid wel opera: Hernández zingt Ottavio

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Nadine, Leo en Yi-Chen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.