Nieuws

Cité de l’Opera: Fran, Plácido en Floris

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 280.

Het jaar van Diepenbrock
Het jaar 2021 is van Alphons Diepenbrock. Mischa Spel maakte een Spotify-playlist met zijn werken, waarvan veel instrumentale werden gedirigeerd door Antony Hermus en enkele vocale werden gezongen door Roberta Alexander.

Eng
Voor artiesten met podiumvrees is er een methode van Martin Lawrence.

Fran spreekt
De Amerikaanse columniste Fran Lebowitz, auteur van het verrukkelijke Metropolitan Life, is te zien in een nieuwe Netflix-docuserie. Ze zegt in het eerste deel van de serie Pretend it’s a city over haar stad: ‘Everything in New York is like the Ring cycle, it is an operatic thing.’

Netflix
Nog meer Netflix: in de nieuwe serie Bridgerton is klassieke muziek te horen, met zelfs een flardje vocaal van Anna Netrebko en Elīna Garanča.

Floris’ podcast
Ongezien en ongehoord een aanrader: Floris Kortie van Podium Witteman heeft een podcast. In de eerste aflevering gaat het met Mike Boddé en violist van FUSE Emma van der Schalie over podiumangst.

8 nieuwe stemmen
Het bijzondere vocaal ensemble Voces 8 zorgt voor nageslacht.

Wisseling van de macht
Het is bijna zover: de wissel in het Witte Huis is aanstaande en daarom streamt het Rotterdams Philharmonisch Orkest vanavond, dinsdag 19 januari, een concert met muziek van de Amerikaanse componist Gershwin. Jeanine De Bique is één van de vocale solisten.

Lawrence in Houston
De Houston Grand Opera brengt vrijdag een speciaal evenement om inclusiviteit te vieren. Tenor Lawrence Brownlee treedt op, met onder anderen Frederick Ballentine, die een paar jaar geleden in Amsterdam te zien was in Porgy and Bess.

Plácido 80
De tachtigste verjaardag van Plácido Domingo wordt gevierd met een livestream vanuit de Wiener Staatsoper. Terwijl Oostenrijk op slot is, wordt er – zonder publiek – opgetreden onder muzikale leiding van Marco Armiliato.

Vorig artikel

RPhO brengt miniconcert rond inauguratie

Volgend artikel

Gonzalez Toro leidt gepolijste Orfeo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.