Nieuws

Met onthult programma 2009-2010

NEW YORK – Acht nieuwe producties en achttien opera’s uit het repertoire: dat is kort samengevat wat de Metropolitan Opera in petto heeft voor het volgende seizoen. Dat seizoen wordt op 21 september geopend met een nieuwe productie van Tosca.

Van de acht nieuwe producties zijn vier opera’s nog niet eerder in de Met vertoond: Armida van Rossini, Attila van Verdi, Uit een dodenhuis van Janácek en De Neus van Sjostakovitsj. De overige vier nieuwe werken zijn Carmen (Bizet), Hamlet (Thomas), Les Contes d’Hoffmann (Offenbach) en Tosca (Puccini). De laatste opera opent dus het seizoen in september, onder leiding van James Levine.

Over bekende namen hoeft het New Yorkse publiek dit seizoen niet te klagen. Om enkele gecaste zangers te noemen: Renée Fleming, Ramón Vargas, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Natalie Dessay, Marcelo Álvarez, Felicity Palmer, Piotr Beczala, Plácido Domingo, Danielle de Niese, Susan Graham, Anna Netrebko, Rolando Villazon.

Verder zal de Met voor het vierde achtereenvolgende seizoen weer diverse producties – negen in totaal dit keer – gaan uitzenden in bioscopen over de hele wereld, waaronder in Nederland.

Hieronder de volledige lijst van opera’s die de Met in 2009-2010 zal brengen (producties met een sterretje worden uitgezonden):

Aida (Verdi)*
Ariadne aus Naxos (R. Strauss)
Armida (Rossini)*
Attila (Verdi)
Il Barbiere di Siviglia (Rossini)
La Bohème (Puccini)
Carmen (Bizet)*
Les Contes d’Hoffmann (Offenbach)*
La Damnation de Faust (Berlioz)
Elektra (R. Strauss)
La Fille du régiment (Donizetti)
Die Fliegende Holländer (Wagner)
Hamlet (Thomas)*
Hänsel und Gretel (Humperdinck)
Lulu (Berg)
De Neus (Sjostakovitsj)
Le Nozze di Figaro (Mozart)
Der Rosenkavalier (R. Strauss)*
Simon Boccanegra (Verdi)*
Stiffelio (Verdi)
Tosca (Puccini)*
La Traviata (Verdi)
Il Trittico (Puccini)
Turandot (Puccini)*
Uit een dodenhuis (Janácek)
Die Zauberflöte (Mozart)

Vorig artikel

Purcell-reis door zeventiende-eeuws Londen

Volgend artikel

Meesterzangers in het Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.