Binnenkort

Purcell-reis door zeventiende-eeuws Londen

Dit jaar is het 350e geboortejaar van Henry Purcell. Voor Barokopera Amsterdam aanleiding om een Purcell Gala op te zetten, dat vanaf vrijdag (13/2) driemaal te zien is. Een geënsceneerd concert dat het publiek laat kennismaken met de ‘ongekende veelzijdigheid’ van de Engelse componist.

Barokopera Amsterdam heeft ruim ervaring met de muziek van Purcell. Naast onderzoek naar zijn muziek werkt het gezelschap van de Franse dirigente Frédérique Chauvet sinds 2002 aan de uitvoering van een ‘Purcell on Stage-cyclus’. Fairy Queen, King Arthur en A Tempest werden al uitgevoerd en er staan nog twee delen in de stijgers.

Ter gelegenheid van dit feestelijke Purcell-jaar brengt Barokopera Amsterdam nu niet een specifieke opera van de Brit, maar een verzameling van allerlei stukken uit zijn repertoire. Afwisselende stukken, zo belooft de subtitel van het concert: Koning, Kerk en Kroeg. ‘Purcell is als geen ander van alle markten thuis’, luidt de aankondiging. ‘Ontmoet deze duizendpoot: laat u meevoeren van het hof naar de kerk, van het theater naar de pub.’

Theatermuziek, dansmuziek, café-songs, concertaria’s, fanfares, chaconnes: in het concert wordt het hele Purcell-palet benut. Korte teksten en kleine acties op het toneel moet de diversiteit samenbinden tot één verhaal, ‘een reis door het Londen van de 17e eeuw’. Regisseur David Prins neemt dat deel voor zijn rekening.

De muziek komt van dertien barokinstrumentalisten en vijf solisten. De muzikale leiding is in handen van Frédérique Chauvet.

Purcell Gala wordt drie keer opgevoerd, te beginnen met een voorstelling in het Muziekcentrum in Enschede aanstaande vrijdag (13/2). Zondag 15 februari is er een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam (uitverkocht) en woensdag 18 februari wordt er afgesloten in Groningen, in Oosterpoort. Zie voor details ook de agenda.

Vorig artikel

Villázon zegt ook voorstelling Baden-Baden af

Volgend artikel

Met onthult programma 2009-2010

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.