Nieuws

Cité de l’Opera: Nino, Louis en Plácido

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 300.

Nino XL
Een Zoom-scherm met in het centrum sopraan Nino Machaidze. Ze komt in dit interview van bijna twee uur uitgebreid aan het woord.

Louis jarig
Ter gelegenheid van zijn verjaardag maakte platenlabel Nonesuch een playlist met werk van Louis Andriessen. Onder anderen is Nora Fischer te horen, net als de cast van de opera Theatre of the World.

Proud
Samen zingen in een La traviata bij Santa Fe Opera was het begin van hun relatie. De Violetta en Flora van die productie waren sopraan Patricia Racette en mezzo Beth Clayton. Ze zijn al jaren getrouwd.

Happy in Holland
De Britse tenor John Daszak was in ons land voor de NTR ZaterdagMatinee. Hij had het naar zijn zin, onder meer dankzij een weerzien met Rosemary Joshua, die enkele jonge talenten ‘leverde’ voor de Matinee. Na Amsterdam wachtte Italië.

Zingen ‘om niet’
Plácido Domingo raakte in maart vorig jaar besmet met het coronavirus. Hij vertelde vorige zomer aan La Republica: ‘Ik ben niet bang meer. Toen ik eind maart ontdekte dat ik was besmet met het coronavirus, heb ik mezelf beloofd dat wanneer ik het overleefde, ik er alles aan zou doen om mijn naam te zuiveren.’ De zanger geeft deze week een benefietconcert in Madrid met enkele winnaars van zijn Operalia-competitie, onder wie Nicholas Brownlee.

Rentrée met Tosca
De Munt in Brussel presenteert vanaf 11 juni een productie van Tosca van Puccini met in de titelrol afwisselend Myrto Papatanasiu en Monica Zanettin. Voor de voorstellingen later in juni zijn nog kaarten.

Grimes op cd
De ‘wadopera’ Peter Grimes gaat nu toch echt op 10 september in première in Paesens-Moddergat. Voor de voorpret is er de Decca-opname van de opera met Britten zelf. Het stuk ging gisteren op de kop af 76 jaar geleden in première.

O.-podcast
Het festival O. – voorheen Operadagen Rotterdam – start binnenkort met een nieuwe reeks podcasts. Journalistiek, maar dan met subsidie.

We need art
Dick Van Dyke was ooit de hoofdpersoon in een legendarische, nogal melige sitcom, de Dick Van Dyke Show. Als oude man – hij is inmiddels 95 – zegt hij verstandige dingen.

Bernheim heeft werk
Gaat de uitgestelde productie door? Heb ik, nu alles opschuift, wel werk in het najaar? Wanneer ben ik zeker van een contract? Het zijn vragen die zangers en musici zich stellen in deze periode. Tenor Benjamin Bernheim zit in elk geval goed in Wenen in het komende seizoen.

Jonas zingt Tristan
Op 26 juni gaat bij de Bayerische Staatsoper Tristan und Isolde in première. Jonas Kaufmann en Anja Harteros zingen de hoofdrollen, naast Okka von der Damerau als Brangäne en Mika Kares als König Marke.

Trillende noten
Het stadium van een ‘geprepareerde’ piano met punaises, zoals John Cage weleens voorschreef in een partituur, zijn ze in Wenen al ver gepasseerd. Voor de nieuwe opera Singularity werden vrij specifieke preparaties gebruikt.

Kees’ quote
Dit is de 300e Cité. Ieder dinsdag is er een aflevering, we hebben in zes jaar nog nooit een week gemist met deze wat luchtig bedoelde rubriek. We vieren het jubileum met een eenmalige portie eigendunk.

Vorig artikel

45 jaar opera zingen is niet genoeg

Volgend artikel

Joyce DiDonato heropent Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.