Nieuws

Reisopera presenteert vijf titels in 2010/2011

De Nationale Reisopera zet in 2010/2011 vijf producties op het toneel. Het seizoen vangt aan met deel twee van het grootse Ring-project van het gezelschap, Die Walküre. Daarna zijn er producties van onder meer Don Pasquale en La Bohème.

Het affiche van de wereldpremière van La Bohème in 1896 (Adolfo Hohenstein).

Over de aftrap van het volgende seizoen hoeft de Reisopera zich weinig zorgen te maken. De kaartverkoop voor Die Walküre van Wagner, die in september en oktober opgevoerd wordt, loopt nu al storm.

Die Walküre is onderdeel van het grootschalige Ring-project van de Reisopera, dat in september 2009 begon met een succesvolle productie van Das Rheingold. Het is de bedoeling dat alle vier de delen van de Ring van Wagner de komende seizoenen aan bod komen en dat de volledige cyclus in 2013 op het toneel wordt gezet.

Die Walküre wordt net als Das Rheingold geleid door dirigent Ed Spanjaard en geregisseerd door Antony McDonald. Solisten zijn onder andere Harry Peeters als Wotan, Anne-Marie Owens als Fricka, Kelly God als Sieglinde en Michael Weinius als Siegmund. Alle voorstellingen vinden plaats in de Stadsschouwburg in Enschede.

Het seizoen wordt in november vervolgd met een productie van Donizetti’s Don Pasquale. Regisseur Wim Trompert maakt daarmee zijn Reisopera-debuut. Solisten zijn onder andere Carmelo Corrado Caruso, Tuomas Katajala, Zhang Huiyong en Quirijn de Lang.

Na de opvoering van de achtste Meezing-Messiah in december opent de Reisopera het jaar 2011 met een bijzondere double bill: La voix humaine van Francis Poulenc en L’Heure espagnole van Maurice Ravel. De regie is in handen van Laurence Dale, Patrick Davin dirigeert. De solorol in Poulencs opera wordt gezongen door Maria Ewing.

In april 2011 zal regisseur Dale Duesing voor het eerst in Nederland de Johannes Passion van Bach theatreel verbeelden. ‘Een indrukwekkende gebeurtenis’, belooft de Reisopera. Quirijn de Lang maakt voor de tweede keer dat seizoen zijn opwachting bij het gezelschap. Hij zingt de rol van Jesus. Andere solisten zijn onder andere Robert Burt en Hanneke de Wit.

De Reisopera sluit haar seizoen in mei en juni 2011 af met de klassieker La Bohème van Puccini. Patrick Davin dirigeert dan wederom, de regie komt van Jim Lucassen. Anita Watson is Mimi, de rol van Rodolfo moet nog ingevuld worden. Thomas Oliemans treedt op als Marcello, Stephanie Corley is Musetta.

Vorig artikel

Bayreuth-icoon Wolfgang Wagner overleden

Volgend artikel

Opera per Tutti: van barok tot Stravinsky

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.