Buitenlands nieuwsNieuws

Bayreuth-icoon Wolfgang Wagner overleden

Wolfgang Wagner is zondag op 90-jarige leeftijd in Bayreuth overleden. De kleinzoon van componist Richard Wagner leidde meer dan een halve eeuw de Bayreuther Festspiele. In 2008 droeg hij het stokje over aan twee jongere Wagners.

(Foto: Wolfgang Wagner.)

,,Zijn gehele leven heeft Wolfgang Wagner zich gewijd aan de erfenis van zijn beroemde grootvader. Meer dan een halve eeuw heeft hij de Bayreuther Festspiele geleid en daarmee gaat hij de geschiedenis in als de langst dienende intendant ter wereld.”

Dat schreef de organisatie van de Bayreuther Festspiele zondag op haar website, toen het bekendmaakte dat Wolfgang Wagner was overleden.

Wagner overleed in Bayreuth, de stad waar hij ook geboren werd en waar hij heel zijn leven aan verbonden zou zijn. In 1951 blies hij samen met zijn broer Wieland de Bayreuther Festspiele nieuw leven in, nadat het wereldberoemde Wagner-festijn in de oorlog stil had gelegen.

Na het overlijden van Wieland in 1966 werd Wolfgang de enige directeur van het festival. Dat bleef hij tot 2008, toen hij na een lange machtsstrijd de leiding afstond aan Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier.

Vorig artikel

Een portretje: Erich Wolfgang Korngold

Volgend artikel

Reisopera presenteert vijf titels in 2010/2011

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 23 maart 2010 at 01:15

    50 jaar Wolgang Wagner. Hoewel hij altijd in de schaduw van zijn broer Wieland gestaan heeft verdiend hij ietsje meer dan de notitie dat hij 90 jaar geworden is en 50 jaar intendant geweest is. Nee, ik ken hem niet persoonlijk al heb wel x keer de hand geschud en gebruikelijke “Höflichkeit” gewisseld heb. Toch heb indirect véél van en over hem gehoord. En al zijn mijn directe observaties miniem, ze klopten met die “2e hands” info uit zijn directe of naaste omgeving.
    Allereerst verdiend Wolfgang het credit om Boulez voor de Ring te vragen en vervolgens – terwijl idereen tegen was – toch Patrice Chereau te vragen. Er doen veel véél verhalen de ronde die – waarschijnlijk in de kroeg – gewoon verzonnen zijn. Wolfgang wist niet wie hij in huis gehaald had???? Absoluut onzin! Hij heeft in Parijs en elders Chereau en Peduzzi voorstellingen met fascinatie aanschouwd! En terwijl er VOORAF(! met fluitconcerten gedreigd werd..,heeft hij TOCH doorgezet. Ook Kupfer´s Fliegende Hollànder` is hem met KLEM ontraden. En toch…. naast de Wieland `Entspeckter Bùhne` prducties )Meistersinger )Ring,’ heeft Wolfgang met name eind 70er jaren het beeld en de EMPATHIE van de toeschouwer overhoop gehaald! Chereau´s ring is IMHO nimmer evenaard. Dito Kupfer´s Hollànder! CREDIT TO WOLFGANG! (al leek het soms een oud Nazi!)