Nieuws

Parijs en Wenen presenteren nieuwe seizoen

PARIJS/WENEN – De Opéra National de Paris en het Theater an der Wien hebben deze week hun nieuwe seizoen gepresenteerd. In Parijs liet de nieuwe intendant Nicolas Joel zijn eerste programmering het levenslicht zien, in Wenen mag onder andere Oscar-winnaar Stefan Ruzowitzky zijn operadebuut maken.

De Belg Gerard Mortier vertrekt na dit seizoen uit Parijs om in Madrid aan de slag te gaan. Zijn opvolger, de Fransman Nicolas Joel, heeft ooit ook in het Teatro Real in Madrid zijn werk gedaan. Maar daar niet alleen, ook in Chicago, Londen, Buenos Aires en in de prille fase van zijn carrière in Bayreuth.

Joel mag leiding gaan geven aan een staf van 1800 mensen en krijgt een budget van zo’n 180 miljoen euro. Met dat budget presenteert hij in 2009/2010 twintig werken in de Opera Bastille en het Palais Garnier. Joel kiest voor klassiers als La Bohème, Werther, La Sonnambula, Don Carlo en L’Elisir d’Amore, maar ook voor minder gangbaar werk als Mireille van Gounod (seizoensopening), Die Tote Stadt, Platée en Billy Budd. Daarnaast zet de intendant twee delen van de Ring van Wagner op het programma, Die Walküre en Das Rheingold.

Over bekende artiesten hoeft het Parijse publiek niet te klagen. Onder andere Netrebko, Villazon, Kaufmann, Alvarez, Dessay en DiDonato doen de Franse hoofdstad aan.

In een ander cultureel centrum, Wenen, presenteerde het Theater an der Wien ondertussen haar programma. Het seizoen wordt geopend met Death in Venice van Benjamin Britten. Verder zijn er titels als Tancredi, Der Prinz von Homburg, L’Incoronazione di Poppea, Die Fledermaus en Der Freischütz. De laatste opera mag geregisseerd worden door Stefan Ruzowitzky, die vorig jaar een Oscar voor beste buitenlandse film won en zich voor het eerst aan opera waagt.

Vorig artikel

Volop Mozart en Donizetti bij Opera per Tutti

Volgend artikel

Operette kan ook anders

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.