Buitenlands nieuwsNieuws

‘Wagner voor kinderen’ groot succes

De kindervoorstelling van Wagners Tannhäuser tijdens de Bayreuther Festspiele was een groot succes, aldus de New York Times en Reuters. Het bekende Wagner-festival produceerde voor het tweede jaar het programma ‘Wagner voor kinderen’, een initiatief om de muziek van de componist toegankelijker te maken.

De halfzussen Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier werken sinds ze de leiding van de Bayreuther Festspiele overnamen van Wolfgang Wagner hard aan de toegankelijkheid en openheid van het festival. Vorig jaar begonnen ze met ‘Wagner voor kinderen’, een programma waarin Wagner-opera’s omgevormd worden tot kindervoorstellingen van ongeveer een uur.

Vorig jaar werd gestart met een vereenvoudigde versie van Der fliegende Holländer, dit jaar kreeg het programma een vervolg met een kinderproductie van Tannhäuser. Regisseur Reyna Burns verkortte de opera tot ruim een uur en verlegde de focus naar de thema’s vriendschap en zoeken naar identiteit. De muziek bleef echter hetzelfde, met de volledige uitvoering van diverse hoogtepunten uit Wagners 3,5 uur durende werk.

De muziek werd gespeeld door 29 leden van het Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, geleid door de jonge dirigent Hartmut Keil. De cast bestond uit jonge zangers, waarvan sommigen ook in ‘volwassen’ producties zingen tijdens het festival, plus een koor.

Toen de kaartverkoop van start ging, waren de voorstellingen binnen 30 minuten uitverkocht. En de reacties na de voorstellingen afgelopen dagen waren niet minder enthousiast. Dinsdag 3 augustus vond de laatste voorstelling plaats. De 200 kinderen die daar aanwezig waren, vaak tussen de 6 en 12 jaar oud, reageerden met een uitbundige ovatie, aldus Reuters.

De recensent van de New York Times beschreef dat hij zelden een publiek van zulke opgetogen operagangers had gezien. De kinderen werden dan ook volop bij het schouwspel betrokken, bijvoorbeeld door te helpen met het verslepen van decorsstukken.

Een filmversie van de kinderproductie wordt op 21 augustus uitgezonden op een groot scherm in Bayreuth, gevolgd door een uitzending van Die Walküre.

Volgens jaar gaan de Wagners onverminderd door met ‘Wagner voor kinderen’, al is nog niet bekend welke opera dan tot kinderproductie wordt getransformeerd. Misschien een Ringetje voor kinderen?

Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Hamburg

Volgend artikel

Tenor Rendall klaagt Deense opera aan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.