Buitenlands nieuwsNieuws

Bioscoopuitzendingen Met verder uitgebreid

De succesvolle bioscoopuitzendingen van de Metropolitan Opera uit New York blijven maar groeien. Het operahuis heeft voor haar vijfde seizoen 300 nieuwe bioscopen geronseld om twaalf van haar producties live uit te zenden. Het totaal komt daarmee op 1500 bioscopen in 46 landen.

Peter Gelb, directeur van de Met (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

De Metropolitan Opera begon in 2006 met het live uitzenden van opera’s in bioscopen over de hele wereld. In korte tijd werd het fenomeen erg populair. Vorig jaar verkocht het operahuis 2,4 miljoen tickets, verspreid over negen uitzendingen.

Het haalde 300 nieuwe bioscopen over de streep om dit seizoen mee te gaan doen met het ‘Live in HD’-project, zoals het heet. Daarmee komt het totaal aantal deelnemers op 1500 bioscopen en theaters. Zij mogen zich dit seizoen verheugen over een recordaantal van twaalf opera’s, die rechtstreeks vanuit New York via zes satellieten over de wereld verspreid zullen worden.

Onder de nieuwe bioscopen en theaters zitten voor het eerst locaties in Egypte, Portugal en Spanje, waardoor het project nu 46 landen bereikt. In Canada, Duitsland en Engeland groeit het fenomeen het snelst. Zo meldden meer dan 60 nieuwe Duitse theaters zich deze zomer aan voor de uitzendingen.

,,Onze live-uitzendingen hebben opera toegankelijker en populairder gemaakt”, zegt Met-directeur Peter Gelb in reactie op het nieuws. ,,Ze helpen om het voor opera mogelijk te maken door te gaan in een moeilijke economische tijd.”

Vorig artikel

Nieuw gezelschap speelt 'fast opera' De Teef

Volgend artikel

Rameau en Rousseau ruzieën in Vredenburg

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.