Nieuws

Rutger de Vries door in Una Voce Particolare

De 30-jarige Rutger de Vries is de winnaar van de derde aflevering van Una Voce Particolare. Hij zong ‘Bring him home’ uit Les Misérables en verdiende daarmee een plekje in ‘Il Grande Finale’ op 6 november, waar hij om de hoofdprijs mag strijden.

Rutger de Vries (foto: Una Voce Particolare).

Het NCRV-programma Una Voce Particolare ging op 18 september van start. In zeven afleveringen zullen telkens vijf zangers de kans krijgen zich te plaatsen voor de grote finale op 6 november. Iedere aflevering staat in het teken van een bepaalde opera of musical.

Zaterdag 2 oktober draaide het programma rond de musical Les Misérables. Het bekende ‘Bring him home’ werd gezongen door de 30-jarige De Vries uit Winterswijk, in het dagelijks leven jobcoach en onderwijsadviseur. De jury vond zijn stem het meest speciaal van de vijf kandidaten en beloonde hem met een plekje in de finale..

De volgende aflevering van Una Voce Particolare is op zaterdag 9 oktober. Dan staat de opera Un ballo in maschera van Verdi centraal.

Zie voor meer informatie de website van Una Voce Particolare.

Vorig artikel

Gheorghiu en Alagna: een prachtig paar

Volgend artikel

Opera per Tutti geeft veelzijdig concert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

13Reacties

 1. Opera liefhebber.
  5 oktober 2010 at 10:39

  Ik heb er naar geluisterd maar voor mij was florence Hamers de winnaar. overigens de derde limburger na renselaar en zegers die over uitstekend stemmateriaal beschikt. Ik vroeg mij af wat hij nu eigenlijk is tenor of bariton. Hij zong naar mijn mening te veel gedeelten met kopstem waardoor een krachtige tenorale hoogte ontbrak en een mooie warme laagte heb ik ook niet gehoord die overigens vrij zwak was. Ik heb dit Henk Poort onder meer horen zingen en dan hoor je duidelijk het verschil in klasse.

 2. musicalliefhebber
  5 oktober 2010 at 19:22

  Bovenstaande reactie verbaast me, aangezien de kandidaat vergeleken wordt met Henk Poort. Dat kan natuurlijk niet.!!
  Ik vond Rutger de terechte winnaar Het was prachtig en zuiver.
  Geen opera, daar met ik het mee eens. Bovendien vond ik Florence erg onzeker.
  De juryleden waren toch ook zeer lovend en ze hadden helemaal gelijk.
  Het was “kippevel-werk”

 3. ans
  8 oktober 2010 at 15:00

  Kon niet uitblijven dit succes voor Rutger!!
  Fantastisch schitterend in Jesus Christ en nu dit succes!!!
  Zet m op!!!

 4. operaliefhebber
  10 oktober 2010 at 19:52

  Inmiddels heb de vierde uitzending bekeken en moet zeggen dat er een waardeloze jury zit. De winnares was de slechtste van de vijf deelnemers. Deze jury moet zich met de stemkwaliteit bezig houden en niet met houding en andere flauwekul. De winnares maakte stimmlich diverse fouten zij zong door de neus, drukte constant tegen haar stembanden, had een vibrato en haalde diverse hoge tonen niet. Het is nu al de twee of zelfs derde keer dat de jury en finaal naast zit. Daarnaast stoor ik mij enorm aan het feit dat er professionals in de uitzendingen meedoen mensen die al vaker solistisch op de planken hebben gestaan en die over muzikale studie beschikken.

 5. Operaliefhebster
  10 oktober 2010 at 22:38

  Hoi operaliefhebber, zouden ze bij Una Voce professionals toelaten? Mensen met een conservatoriumdiploma zang?
  Wie was er dan professional, denk je?

 6. operaliefhebber
  11 oktober 2010 at 09:40

  Hoi operaliefhebster. Naar mijn beeldvorming en het zoeken op google waren de braziliaan en de belgische zangeres sowieso profs. In de vierde uitzending die onlangs gehouden is zat de hongaarse die wat mij betreft geen amateur status heeft maar die wat mij betreft het beste voor de dag kwam in deze uitzending. Het zou dan ook beter en eerlijker zijn de profs in een of meerdere programma’s uit te zenden, waardoor de amateurs een faire kans kregen en zeker wat betreft de eerste uitzending.

 7. Laura
  11 oktober 2010 at 11:10

  Maar was het afgelopen zaterdag sowieso niet een beetje raar dat ze een zangeres een tenorpartij gaven?

 8. Operaliefhebster
  11 oktober 2010 at 11:27

  Ja, zodoende dus, zit wat in hoor. De hongaarse was ook mijn vaders favoriet.
  De zangeres die won heeft echt een tenorstem. Er staat nog een filmpje van haar op YouTube. Dus dan past haar een tenorpartij gewoon het beste.

 9. Opera liefhebber.
  11 oktober 2010 at 15:47

  Voor de duidelijkheid er zijn genoeg alten (laagste vrouwenstem) die tenor arias kunnen zingen. maar of ik dat mooi vindt? Niet dus. Voor de alt is het zelfs een makkie om deze arias qua hoogte te zingen. Wat hier dan bijzonder aan is vraag ik mij dan ook af. Er zijn en waren zelfs bassen die tenorpartijen zongen hetgeen ik pas uitzonderlijk vind.

 10. Operaliefhebster
  11 oktober 2010 at 16:38

  Maar hebben die alten dan ook dit timbre, of klinken ze meer als een countertenor? Ik had deze klank in ieder geval nog nooit van een vrouw gehoord.

 11. 14 oktober 2010 at 16:39

  Laura, ik heb auditie gedaan met een nog veel lagere tenor partij, die van Herman uit de Pique Dame van Tchaikovsky, dus de keus voor een tenor aria was mijn eigen keus. De keus voor deze Verdi aria kwam wel van de redactie, en ik had echt veel liever een echte vol-dramatische aria gehad, mja dat was niet realiseerbaar, omdat je dan nog 4 kandidaten nodig hebt. Deze aria lag 3 tot 4 halve tonen hoger dan mijn auditie aria.

  Twee andere aria’s van Herman uit Pique Dame heb ik op YouTube gezet.

 12. Musical Liefhebber
  30 oktober 2010 at 14:57

  Aan Opera liefhebber,

  Als je er een beetje verstand van zou hebben, zou je horen dat Rutger de Vries een tenor is.
  Dan hebben we het nog niet gehad over het jury commentaar. Dit was vol lof. Een terechte winnaar dus.
  Dit betekent niet dat Florence minder goed zong. Ze deed het geweldig. Maar wat de camera niet laat zien, is dat tijdens een opname ook iets fout kan gaan.

  Maar goed, gelukkig heeft iedereen eigen mening. En dat is maar goed ook!

 13. Musical Liefhebber
  9 november 2010 at 22:54

  Rutger de Vries…was gewoon de winnaar.
  Maar het is eigelijk jammer dat ze van Una Voce Particolare.
  Niet gewoon een héle uitzending gemaakt heeft van Musicals
  En niet samen met Opera maar we hebben zeker ook genoten van alle kandidaten….maar ja toch voor ons…. was er maar één Musical-STER
  En dat was Rutger… Rutger wij wensen je Succes.

  En wat de jury betreft 2 okt (tv uitzending) waren ze het toch met elkaar eens.. met.. lovende woorden… voor de Winaar