AchtergrondNieuws

Place de l’Opera viert tweede verjaardag

Place de l’Opera is vandaag twee jaar geworden. De redactie kan terugkijken op een succesvol jaar, met een groeiend aantal bezoekers, medewerkers en correspondenten. Hoofdredacteur Jordi Kooiman blikt kort terug en doet een paar goede voornemens voor de derde jaargang.

Beste lezer,

Tienduizenden bezoekers, honderden reacties, een uitdijend archief, enthousiaste medewerkers in het binnenland, bevlogen correspondenten in het buitenland, drie kersverse columnisten: het gaat goed met Place de l’Opera.

Ik wil u als lezer allereerst hartelijk danken voor uw interesse in ons internetmagazine. U bent immers ons bestaansrecht. Wij zijn als redactie vereerd dat u ons in steeds grotere getale weet te vinden, zodat het magazine in binnen- en buitenland steeds meer voet aan de grond krijgt.

Terugblik
Het afgelopen jaargang was in vele opzichten succesvol. Het aantal lezers groeide fors ten opzichte van vorig jaar (meer dan een verdubbeling) en er werd aanzienlijk meer gereageerd op en gediscussieerd onder artikelen.

Ook het aantal medewerkers nam een hoge vlucht. In Nederland konden we rekenen op vele pittige bijdragen van Basia Jaworski, het debuut van Mariska van der Meij als Place de l’Opera-recensent en diverse originele verhalen van onze nieuwste aanwinst, François.

Ondertussen breidde ons netwerk in het buitenland zich verder uit, waardoor we nu regelmatig bijdragen kunnen plaatsen uit Berlijn, Wenen, Zürich, San Francisco en Los Angeles door begaafde correspondenten met een warm hart voor de kunstvorm: Alessandro Anghinoni, Marie-Theres Arnbom en Maria Nockin.

Verder kwamen er uit binnen- en buitenland verschillende incidentele maar niet minder gewaardeerde bijdragen van auteurs als Kevin Clarke, Kurt Gänzl, Hans van Verseveld, Chris Engeler, Thea Derks, Martine Mussies, Cilia Hogerzeil en Andrzej Orlowski.

Tot slot strikten we drie begaafde Nederlandse opera-artiesten om maandelijks een column op de website te verzorgen. Sybrand van der Werf, Annemarie Kremer en Antony Hermus leverden inmiddels allen hun eerste bijdrage.

Met dank aan de inzet van deze mensen beslaat het archief van Place de l’Opera inmiddels bijna 1.700 artikelen. Van korte nieuwsberichten tot lange interviews, van talrijke recensies tot Youtube-portretten en zomerseries.

En daarmee heb ik nog niet alle ontwikkelingen genoemd. Net voor onze tweede verjaardag werd de nieuwsbrief volledig vernieuwd, met dank aan onze creatieve vormgever Henk Meijer. Verder is de redactie van Place de l’Opera sinds 1 januari 2011 niet meer in handen van Tekstbureau Vakmaten, maar van Kooiman Schrijf- en Schrapwerk, een nieuw opgericht bedrijf. Uitgever en eigenaar van het magazine blijft Eskes Media.

Voornemens
Als hoofdredacteur grijp ik de clichétraditie van de goede voornemens graag aan om u nog veel meer moois te beloven voor onze derde jaargang. We willen het aantal interviews en kijkjes achter de schermen bij producties gaan opvoeren. Ook hopen we door middel van nieuwe correspondenten meer buitenlandse recensies te gaan plaatsen, en dan in het bijzonder over producties vlak over de grens, zoals in Antwerpen, Luik en Brussel.

Het plan voor een uitgebreide webshop met cd’s en dvd’s heeft wat vertraging opgelopen, maar we gaan ons best doen daar dit jaar een start mee te maken.

Omdat ons bestand van cd- en dvd-recensies hard groeit (het zijn er inmiddels meer dan 250) willen we een handige archiefpagina ontwerpen waar je op titel en componist kunt zoeken in alle door ons gerecenseerde uitgaven.

Verder blijven we natuurlijk doorgaan met het belichten van alle operaproducties in Nederland, inclusief vele vocale concerten, door middel van aankondigingen, nieuwsberichten en recensies.

Ik wens u veel leesplezier tijdens de komende jaargang en blijft u vooral reageren op artikelen. Wij genieten van uw betrokkenheid!

Vorig artikel

Boesch geeft natuurrijk liedrecital

Volgend artikel

Dessay verbluft in hoogstaande Ariadne

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

10Reacties

 1. Tevreden Lezer
  10 januari 2011 at 21:59

  Van die 1700 artikelen de meeste wel gelezen, genoten van de bijdragen van alle mensen die genoemd worden, maar vooral -en ik spreek lekker eigenwijs namens veel andere bezoekers- heel veel waardering en respect voor de man die deze site tot een succes maakt, gedreven verhalen schrijft, vele avonden het land in gaat voor allerlei soorten voorstellingen en recitals: Jordi Kooman. Van harte gefeliciteerd met twee jaar Place de l’Opera, dank voor al dat werk en erg veel succes met de komende jaren!

 2. Steven SURDÈL
  11 januari 2011 at 11:11

  Helemaal mee eens! Dank eveneens aan Basia Jaworski, voor de vergelijkende recensies en haar uitgesproken visies.

 3. 11 januari 2011 at 11:59

  heel hartelijk gefeliciteerd.ga zo door.
  Geniet elke dag van deze site kijk altijd s morgens als eerste naar jullie nieuws site.Fantastisch.
  Hoop dat jullie nog lang mogen bestaan.
  Zou ook leuk zijn misschien om eens wat oudere hollandse zangers in het zonnetje ter zetten zoals bv een Chris Scheffer,Greet Koeman ,
  Antoinette Tiemessen ,Mimi Aarden ,Jennie Veeninga en vele vele anderen .Ideetje?

  Veel succes met alles.Chris Horsmeier.

 4. 11 januari 2011 at 12:42

  Hartelijk gefeliciteerd Jordi. Dat de bezoekersaantallen mogen groeien en steeds meer mensen kennis kunnen maken met opera. Ook complimenten aan alle anderen (zoals Basia).

 5. Hans van Verseveld
  11 januari 2011 at 15:37

  Proficiat Jordi met twee jaar professionele, boeiende en leerzame verhalen en recensies op je prachtige website Place de l’Opera.
  Grote bewondering voor de energie die je er in steekt.
  Strikt persoonlijk genomen moet het mij van het hart, dat je ook in de foyers van de diverse operahuizen en concertzalen een uiterst innemend en vriendelijk mens bent, die met respect over zangers en opera in het algemeen weet te praten. Ga zo door en blijf vooral zoals je bent, dan kunnen we nog lang genieten.

  Hans van Verseveld

 6. 11 januari 2011 at 16:23

  Jordi gefeliciteerd! Ik hoop je nog vele jaren te mogen blijven ontmoeten, en ik hoop dat Place de l’Opera met Eskes Media mee zal groeien, als centraal plein fungerend te midden van onze andere producties. Want Place de l’Opera is een unieke inhoudelijke bijdrage aan het Internet. Voor kwaliteit, verbondenheid met het heden geïnspireerd vanuit het verleden, en professioneel en gepassioneerd vakwerk moet er altijd ruimte blijven in deze mensenwereld. Gefeliciteerd!

 7. Henrie
  12 januari 2011 at 00:46

  Bedankt voor alle inzet, kom bijna dagelijks even langs om de laatste artikelen te lezen. Ga zo door, helemaal top!

 8. Victor Baarn
  12 januari 2011 at 10:25

  Van harte gefeliciteerd! Heb de site pas twee weken geleden ontdekt en er erg blij mee. Destijds mede m’n abonnement op Luister opgezegd vanwege waardeloze recensies over opera’s. Kwam letterlijk voor dat een opera gerecenseerd werd zonder dat er een woord over de zang werd gerept. Hier gaat het tenminste weer de diepte in.
  Ga zo door en wie weet is een hernieuwde poging tot een forum wel een optie dit jaar.

 9. dorothy hollander
  13 januari 2011 at 12:59

  Heel veel geluk met je site Jordi.Ik kom er niet iedere dag op,maar hetis altijd weer een genot om te lezen hoe informatief je teksten zijn.

 10. 10 augustus 2011 at 22:24

  alvast eerst en vooral prociat met place de l’opera ,reeds twee jaar ,goed zo ,ik hoop dat er nog heel vele jaren bijkomen
  ik ben gewoon verslaafd aan jullie rubriek ,ik kijk er iedere dag naar ,zo kom ik heel veel teweten en vooal over het buitenland ,maar ook het eigen land en ik als belg in nederland vindt het zeer leuk dat jullie ook een uitspapje naar Belgie maken ,maar ook naast de hoofdartikels ook de verwijzingen naar andere wetenswaardigen ,gewoon geweldig ,dank u wel
  Matthijssen Willy