Dvd recensieFeaturedRecensies

Fraaie Dvd La Wally Theater an der Wien

In 2021 was er in Wenen een nieuwe productie van Catalani’s beroemde opera La Wally te zien in de regie van Barbora Horákova Joly. De Poolse sopraan Izabela Matula schittert in de titelrol op de opname die zeer recent door Unitel op dvd is uitgebracht.

Dvd cover La Wally

Alfredo Catalani (1854-1893) schreef vijf opera’s, waarvan alleen La Wally uit 1892 enige bekendheid bij het grote publiek geniet. Het werk stamt uit dezelfde periode als Mascagni’s Cavalleria rusticana (1890), maar is minder uitgesproken veristisch. La Wally markeert als het ware de overgang van romantiek naar verismo.

Het verhaal is nauwelijks relevant: een vrijgevochten Tiroler meisje dat niet wil trouwen met de man uit het dorp Hochstoff die haar vader voor haar heeft bepaald, een andere man uit het naburige Sölden (Hagenbach) die haar voorkeur heeft, de afgewezen huwelijkskandidaat (Gellner), een uitdagende concurrente in de liefde en verder ruzie, wraak en moord. Het einde komt als Hagenbach door een lawine een ravijn instort, waarna Wally hem volgt in de dood.

Eva-Maria van Acker was verantwoordelijk voor decor en kostumering. Ze laat de handeling zich afspelen op een betrekkelijk kaal toneel met wat rotsblokken om de suggestie van een berglandschap te wekken.

Scenefoto La Wally Theater an der Wien.©foto:Herwig Prammer

Tijdens bepaalde scènes zijn er wat rekwisieten zoals een tafel met glazen, een paar stoelen, eenvoudige feestversiering. De laatste twee aktes spelen zich af in een stellage van meerdere verdiepingen die grote hoogteverschillen suggereren, een berg en een ravijn. De kostuums zijn in overeenstemming met de Tiroler omgeving zonder dat sprake is van etnografische flauwekul.

Alastair Miles is voorbeeldig als de onsympathieke vader van Wally die haar ter plekke aan Gellner wil uithuwelijken nadat hij door Hagenbach is vernederd. Dat zijn dochter op diezelfde Hagenbach verliefd is, deert hem niet. Haar wel natuurlijk en ze neemt de benen. Na zijn dood keert ze terug in het dorp, nu rijk en machtig en daar maakt ze gemakkelijk misbruik van. Het is een vrouw met een sterk karakter en de nodige onprettige kanten.

Voor zo’n rol moet je geen tengere kwetsbaar ogende sopraan inzetten en in dat opzicht is Matula een ideale keuze. Ze is een betrekkelijk forse vrouw die tevens heel aantrekkelijk is.

Izabela Matula in de titelrol van La Wally ©foto: Herwig Prammer

Acterend weet ze alle details in Wally’s grillige gedrag goed uit te spelen. Stimmlich is ze volstrekt ideaal voor deze partij, ze zou me Morenike Fadayomi in Düsseldorf bijna doen vergeten. De bekende aria ‘Ebben? ne andrò lontana’ krijgt een prachtige vertolking en ook de monologen in de laatste twee aktes zijn van hoog niveau.

De onfortuinlijke Gellner komt voor rekening van Jacques Imbrailo, een wat ondankbare rol waar hij goed raad mee weet al vind ik hem acterend soms wat pathetisch. Zijn concurrent in de liefde Hagenbach is in goede handen bij Leonardo Capalbo, een uitstekende tenor die ik eerder al eens zag als Don Carlo in Antwerpen. Daarmee is de klassieke liefdesdriehoek uitstekend bezet.

Alastair Miles (Stromminger), Izabela Matula (Wally), Leonardo Capalbo (Giuseppe Hagenbach), leden van het Arnold Schoenberg Chor ©foto: Herwig Prammer

De bijrol van het jongetje Walter dat Wally overal volgt alsof ze zijn grote zus is, krijgt gestalte in de persoon van Ilona Revolskaya. De grote aria aan het begin ‘Un di, verso il Murzoll’, een lied door Wally geschreven, wordt door haar met verve gebracht. De overige rollen zijn adequaat bezet.

Het Arnold Schönberg Koor en de Wiener Symphoniker staan onder leiding van Andrés Orozco-Estrada die er samen een mooie voorstelling van weten te maken. Na de opname uit het Tiroler Landestheater Innsbruck is dit de tweede keer dat La Wally op dvd verschijnt. Deze nieuwe opname is zeker te prefereren; eigenlijk komt er alleen maar goeds uit dat bijzondere Theater an der Wien, zo lijkt het.

 

Verder lezen, luisteren en kijken

Peter Franken besprak ook de eerste productie van La Wally op dvd uit Innsbruck in 2021

Een kleine video  impressie van deze productie van La Wally

Het komend seizoen zal Barbora Horákova Joly onder meer Ernani regisseren in Antwerpen en tenor Leonardo Capalbo zal daar het seizoen openen in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.

 

Vorig artikel

Twee Cd's, twee tenoren, twee werelden

Volgend artikel

Levensreis met fris talent en topsopranen

De auteur

Peter Franken

Peter Franken