BuitenlandFeaturedRecensies

Geslaagde generale Paulus in Bochum

Voordat in Nederland de hausse aan Mattheus- en Johannes passies losbarst, leek een bezoek aan Bochum waar Mendelssohns Paulus werd opgevoerd, een verfrissend idee.  In verband met de drukke opera-agenda in Nederland, met onder meer  de premiere van The Shell Trial op de 16de maart, kozen wij voor de generale repetitie op 15 maart. Gezien de bijdrage van de Nederlandse bariton Michael Wilmering was de beslissing om het zelden uitgevoerde werk eens live te horen, snel gemaakt.

Staand bariton Michael Wilmering met dirigent Mateo Peñaloza Checconi, zittend Sophie Karthäuser, sopraan
Lotte Kortenhaus, alt, leden van De Bochumer Symfoniker en van het Philharmonische Chor Bochum. Foto: © KlaasJan van Hees

Het oratorium Paulus verhaalt over de christenvervolger Saul die zich na een openbaring voor de muren van Damascus bekeert, zich omdoopt tot Paulus en zich verder gaat wijden aan het uitdragen van het Christelijke geloof. Mendelssohns oratorium kenmerkt zich door zijn compactheid waarin de stem van god vertolkt wordt door een vrouwenkoor.

De Bochumer Symphoniker onder leiding van de elegant dirigerende Mateo Peñaloza Checconi speelden vol zelfvertrouwen in een bezetting zonder orgel, dat je in de bescheiden, maar mooie zaal van het Anneliese Brost Musikforum ook niet mist.

Het verhaal wordt helder weergegeven door de verteller, wiens teksten verdeeld zijn over de tenor en de sopraan, die afwisselend de draad oppakken, wat het geheel een dynamische sfeer geeft. Vooral tenor Cornel Frey maakte daarbij indruk, ook in de rol van Stephanus die hij welluidend op zich nam.

Bartion Michael Wilmering rechts, in overleg met dirigent Mateo Peñaloza Checconi .Foto: © KlaasJan van Hees

Bariton Michael Wilmering zette een krachtige en overtuigende Paulus neer en blonk uit vanaf zijn eerste aria ‘Vertilge sie Herr Zeboath’, in zijn duetten met Frey, waaronder ‘Denn also hat uns der Herr geboten’ en in de aria ‘Wisset ihr nicht, dass ihr Gottes Tempel seid und dass der Geist Gottes in euch Wohnet’. Die laatste aria ging prachtig over in de koorpartij, gezongen door het Philharmonischer Chor Bochum. Een schitterend koor dat een jeugdige frisheid gaf aan de muziek van Mendelssohn.

Alle solisten, koor en orkest bij de generale van Paulus in Bochum. Foto;© KlaasJan van Hees

De uitvoering op 16 maart zal zeker een nog hoger niveau bereikt hebben, dan deze al prachtige generale repetitie.

Verder lezen, kijken en luisteren.

Al in 2015 portretteerde François van den Anker het toen aanstormende talent Michael Wilmering

In 2013 ontving bariton Thomas Hampson de Mendelssohnprijs, mede voor zijn vertolkingen van Paulus en Elias.

In 2021 klonk Paulus in Utrecht met het Radio Filharmonisch Orkest.

 

 

Vorig artikel

I Capuleti e i Montecchi in concertvorm

Volgend artikel

Vox Luminis' vocale Passie Sebastiani

De auteur

KlaasJan van Hees

KlaasJan van Hees