CD-recensies

Daniel Oren neemt virtuoze Parelvissers op

Een Carmen is het nooit geworden, maar Bizets Les pêcheurs de perles heeft zeker veel te bieden. Brilliant Classics heeft een nieuwe opname van de opera uitgebracht, onder spectaculaire leiding van Daniel Oren en met de virtuoze Desirée Rancatore in de hoofdrol.

Om te zeggen dat Les pêcheurs de perles onbekend is, gaat natuurlijk te ver. In de loop der jaren zijn er genoeg goede en minder goede opnamen van gemaakt. Maar wie de opera daadwerkelijk scenisch uitgevoerd heeft gezien, mag de vinger opsteken.

En als u eerlijk bent, moet u waarschijnlijk bekennen dat u behalve het duet (dat u zowat uit uw hoofd kent) en ‘Je crois entendre encore’, een aria die op geen enkele tenorverzamel-cd ontbreekt, echt niet verder komt. En dat terwijl de opera zo veel meer te bieden heeft!

Neem alleen al de cavatina van Léïla, ‘Me voilà seule dans la nuit’. Het is alsof je Juliette van Gounod hoort. Verlangend, maar ook delicaat en o zo zuiver! En vergeet ‘De mon amie’ niet, een hartverscheurend duet tussen Léïla en Nadir.

Een in mei 2012 in Salerno live opgenomen productie van Bizets opera is nu op Briljant Classics uitgebracht. Dirigent Daniel Oren schuwt het spektakel niet, maar blijft lyrisch en geeft de zangers alle ruimte. En dat het soms niet helemaal niet in de pas loopt, ach…

De zeer virtuoze Desirée Rancatore overtuigt als de verscheurde priesteres en Celso Albelo (Nadir) is een perfecte match voor haar: ietwat schuw, maar wel vastberaden. Mooie stem ook, maar dat wisten we al van zijn optreden als Roudi in Rossini’s Guillaume Tell tijdens ZaterdagMatinee.

Luca Grassi is een meer dan een adequate Zurga. Hij beschikt over een zeer gespierd geluid en weet alle dramatische en psychologische ontwikkelingen van zijn personage goed uit te drukken.

Het is jammer dat de productie niet op dvd is uitgebracht, want naar de foto’s en YouTube-fragmenten te oordelen was het ook een feest voor het oog!

Vorig artikel

Christiane Karg debuteert in Kleine Zaal

Volgend artikel

Oude Butterfly doet het goed in München

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. chris horsmeier
  16 januari 2013 at 13:16

  Tuurlijk ken ik wel meer dan het duet.
  prachtige aris avn zurga aan het begin 3 de akte enbhe tduet Nadir en leila.
  Heb in het grijs verleden deze opera dikwijls gezien bij de toenmalige ned.Opera.
  Met o.aChris Scheffer Jos Burcksen Louise de Vries.
  Later met Ettore Babini , Paolo Gorin marylin Tyler Guus Hoekman.
  Ja was parade paardje bij de opera toen Ach was er maar een opname van deze uitvoering!!!!!!!!.
  En ja was er maar wat van Chris Scheffer, wat een mooie mozart tenor.
  Heb alleen de Capriccio en uit een doden nhuis van Janacek met hem .
  Maa rer is meer er waren ep tjes op Emi met o. apanis Angelicus Ave Maria.
  Er was er een met songs of songs en een met o.a Schwalben lied,En Isola Bella Lago maggiore o wat mooi was dat.
  Wie heeft dit?.
  Zoeken zoeken.

  Ja wanneer komt de Parelvissers weer eens ten tonele , wel nog niet zolang geleden concertant uitgevoerd maar nee nu eens op toneel.
  Prachtige muziek.

 2. onno
  5 maart 2013 at 18:54

  Met terugwerkende kracht dank voor de aandacht die hier aan de Parelvissers is besteed. Afgelopen zaterdag zag ik in een uitverkoopbak een uitvoering (Highlights) uit 1963 (Concertgebouw, Jean Fournet, Erna Spoorenberg, Alain Vanzo, Jan Joris, Guus Hoekman). Van voor mijn tijd. Had ik anders waarschijnlijk laten liggen, maar ik heb hem meegenomen en geniet er nu met meer dan volle teugen van. Hopelijk lukt het de opera een keertje zelf te bezoeken.