CD-recensies

Virtuoze Thaïs met sterke beelden

Met een nieuwe uitgave van Massenets Thaïs, met in de titelrol Barbara Frittoli, vulde Arthaus Musik onlangs de schaarse opnameverzameling van de opera aan. Want vaak wordt het stuk niet uitgevoerd of opgenomen. Toch is er wel wat vergelijkingsmateriaal. Bijvoorbeeld een Thaïs met Eva Mei.

ThaisWie kent ‘Méditation’ niet, het sentimenteel zoete maar o zo mooie stuk vioolmuziek, met een hoog tranengehalte? Er zijn echter niet veel mensen die de opera waarin het stuk als een soort intermezzo in de tweede akte fungeert, ooit hebben gehoord, laat staan gezien.

De opnamen van Thaïs zijn schaars. Ik kende er zelf tot voor kort maar drie (met Moffo, Sills en Fleming), waarvan die met Beverly Sills en Sherrill Milnes (EMI) me het dierbaarst is.

Een productie uit La Fenice met Eva Mei in de titelrol is daaraan toegevoegd. De productie was al eerder op cd uitgebracht en ik vond het muzikaal en voornamelijk vocaal bijzonder sterk. Bijzonder nieuwsgierig was ik daarom of de beelden er iets aan toevoegden op de dvd van Dynamic. Daar ik nu volmondig ja op kan zeggen.

De decors zijn schaars, maar toch lijkt het alsof het toneel er helemaal vol mee is. Misschien vanwege de kleuren (met zeer overheersend rood), maar ook vanwege de dominante plaats die ze op de bühne innemen. Zo staat het met rozen overdekte bed van Thaïs, waar ze zeer voluptueus op ligt, zeer prominent in het midden van het toneel.

In de derde akte, wanneer het leuke leven is afgelopen en het boeten begint, zijn de rozen nergens meer te bekennen en is haar houding net zo kuis als haar witte gewaad.

De kostuums zijn een verhaal apart: zeer weelderig, oriëntaals en weinig verhullend. Eva Mei gaat niet zover als haar collega Carol Neblett, die in 1973 in New Orleans geheel uit de kleren ging, maar haar doorzichtig niemendalletje, waar haar borsten haast ongemerkt uit floepen, laat niets aan de verbeelding over.

Wellicht werd ze geïnspireerd door de allereerste Thaïs, Sybil Sanderson, wiens borsten tijdens de premièrevoorstelling in 1894 ook ‘per ongeluk’ zichtbaar werden? Maar goed, het gaat dan ook over de grootste (en mooiste) courtisane in Alexandrië!

Eva Mei is zeer virtuoos en zeer overtuigend als Thaïs. Zo ook Michele Pertusi als Athanaël. Er is wel heel erg veel ballet. Ook daar waar het eigenlijk niet hoort, wat soms zeer storend werkt.

Vorig artikel

Documentaire Fritz Wunderlich

Volgend artikel

Zeven Giovanni’s op een rijtje

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski