BinnenkortNieuws

Met herneemt Pelly’s Manon in bioscoop

Na Turandot van Franco Zeffirelli presenteert de Metropolitan Opera op 26 oktober nog een gouwe ouwe in de bioscoop: Massenets Manon in de regie van Laurent Pelly. Lisette Oropesa en Michael Fabiano zingen de hoofdrollen.

Scène uit Manon bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Met Opera)

Meerdere componisten zette verhaal van Manon Lescaut, oorspronkelijk opgeschreven door Abbé Prévost, op muziek. Jules Massenet maakte zijn opera uit 1884 op een tekst van Henri Meilhac en Philippe Gille. Het groeide uit tot één van zijn bekendste werken.

Laurent Pelly ensceneerde Manon in 2010 voor het Royal Opera House in Londen. Een paar jaar later zette de Metropolitan Opera de productie eveneens op zijn repertoire. In 2012 was de voorstelling al eens live te zien in de bioscoop, toen met Anna Netrebko en Piotr Beczala in de hoofdrollen. Nu keert de productie terug op het witte doek.

De jonge sopraan Lisette Oropesa, in Nederland onder meer bekend van haar vertolkingen van Gilda in Rigoletto, zingt de rol van Manon. De jongeman die hopeloos verliefd op haar wordt, Chevalier des Grieux, wordt gezongen door Michael Fabiano. Beide zangers braken al vroeg in hun carrière door bij de Met. Carlo Bosi is Guillot de Morfontaine en Artur Ruciński zingt de neef van Manon. Kwangchul Youn is de vader van Des Grieux. De muzikale leiding is in handen van Maurizio Benini.

Manon is in meer dan 2.200 filmtheaters in meer dan 70 landen te zien. In Nederland vertonen veel vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg de productie. Zie voor meer informatie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een kort fragment uit de productie, met Lisette Oropesa als Manon:

Vorig artikel

“Peuters rekenen genadeloos met je af”

Volgend artikel

Mozart krijgt eigen PLAYMOBIL-figuur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.