Home » CD-recensies

Snotteren bij Parisina van Donizetti

23 september 2009 3 reacties

door

Bongiovanni bracht onlangs Parisina van Pietro Mascagni uit op cd. Er bestaat ook een Parisina met muziek van Gaetano Donizetti. Die versie werd onlangs door Opera Rara gepresenteerd. Het is een stuk om bij te snotteren.

Parisina2Hergebruiken… Daar was vroeger niemand vies van. Ook Donizetti niet. Zeker als de première voor de deur stond en het libretto op zich liet wachten. Voor Parisina heeft hij het een en ander van zichzelf geleend en voor het gemak knipte en plakte hij de (overigens schitterende) ouverture die hij eerder voor Ugo, Conte di Parigi componeerde ervoor.

Ondanks de krappe componeertijd (Donizetti heeft er niet meer dan een paar weken over gedaan) werd de opera zeer enthousiast ontvangen en bleef regelmatig op het repertoire staan, ook in het buitenland. Terecht.

Felice Romani was een werkelijk begenadigd dichter en met Parisina heeft hij één van zijn mooiste libretto’s afgeleverd. Alles zit erin: liefde, moord, opoffering, bedrog… En met de prachtige cantilenen van Donizetti erbij kan je niet anders dan snotteren en genieten.

Parisina is tegen haar wil uitgehuwelijkt aan een oude man, Azzo. Al jaren is zij (wederzijds, doch platonisch) verliefd op Ugo, die, naar later blijkt, de zoon is van Azzo en zijn eerste, door hem uit jaloezie vermoorde vrouw.

Parisina verraadt haar gevoelens tijdens haar slaap (kunt u zich nog de droom van Cassio in Otello van Verdi herinneren?) Ugo wordt omgebracht en zij sterft van verdriet. Ondanks de ‘zozo cast’ een onmisbare cd voor een (Donizetti-)verzamelaar.

Parisina
Gaetano Donizetti

Uitgevoerd door: London Philharmonic Orchestra onder leiding van David Perry.
Solisten: Carmen Giannattasio, José Bros, Dario Solari, Nicola Uivieri, Ann Taylor.
Uitgever: Opera Rara (ORC 40)

3 reacties »

 • Kevin zei:

  It’s such a fab opera… I have the old live recording with Montserrat Caballe. So much fun. And such glorious music. Maybe DNO will try it one day… in a Pierre Audi production?

 • Gideon Relyveld zei:

  Heel FANTASTISCH dat Opera Rara Donizetti’s opera “Parisina” heeft uitgebracht!! Dat werd dan ook hóóg tijd. Niet mag worden vergeten dat het zeer valt te prijzen dat voor deze CD-productie een éérsterangs top-orkest speelt met een dirigent als David Parry, die nét zo geweldig is als DE opera-dirigent bij uitstek en échte MAESTRO van het ALLEREERSTE UUR, Richard Bonynge. Parry heeft zich bij Opera Rara voor 100 procent ingezet v.w.b. de nodige te verrichten research dat er aan vooraf is gegaan om Donizetti’s werk zo goed mogelijk uitgevoerd te krijgen. Van mij krijgt Opera Rara alle verdiende lof toegezwaaid! En voor wie een goede indruk wil krijgen van wat dit label nog méér aan práchtige ten ónrechte vergeten opera’s heeft uitgebracht moet BESLIST ook de opname gaan aanschaffen en beluisteren van bijvoorbeeld Donizetti’s SCHITTERENDE “Rosmonda d’Inghilterra”. Dit is met een Stellar Cast zoals de Engelsen dat zeggen: Renée Fleming, Nelly Miricioiu, Diana Montague – zowaar drie diva-dames in topvorm! Op welke meest recénte(!!) opnamen met het Bel Canto-repertoire hoor je dat nog, na het ‘afscheid’ van de grootsten als Maria Callas, Joan Sutherland, en Montserrat Caballé? Of probeer eens de opnamen van de opera’s “Il Crociato in Egitto” van Giacomo Meyerbeer, “Ricciardo e Zoraide” van Gioacchino Rossini, “Medea in Corinto” van Giovanni Simone Mayr, en “La Cour de Célimène” van Ambroise Thomas. De luisteraar wordt verrast met Klinkend GOUD! Allemaal op Opera Rara met de Londense SUPER-orkesten!!!

 • Basia Jaworski zei:

  Ha, die Gideon!
  Alle door jou genoemde opera’s heb ik ooit besproken ….
  Heb jij mijn artikeltje over Opera Rara gelezen?
  Staat op de site!

  http://www.operamagazine.nl/achtergrond/2758/gefascineerd-door-onbekende-opera%E2%80%99s/

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.