CD-recensies

Naxos legt vergeten Donizetti vast op cd

Een wereldpremière! Naxos heeft de cantate Aristea van Gaetano Donizetti op cd gezet, een werk dat sinds de eerste opvoering in 1823 volledig vergeten was. De uitvoering onder leiding van Franz Hauk is beslist de moeite waard.

570034bk HasseAristea is een gelegenheidswerk. Donizetti componeerde de cantate (eigenlijk een mini-opera) voor de naamdag van Ferdinand, koning van Sicilië. Het werk beleefde zijn première in 1823, maar werd daarna volledig vergeten. Hoe onterecht! Het is een heerlijk niemendalletje en het beluisteren ervan bezorgde mij ontzettend veel plezier.

Het werk klinkt zeer Rossiniaans in mijn oren en ook Mozart is nergens ver weg. Maar als je goed luistert, dan hoor je al flarden van Don Pasquale.

Licisco is een prins die moet onderduiken. Zijn dochter Cloe, die eigenlijk Aristea heet (of andersom), wordt door een schaapherder opgevoed. In het geheim is zij getrouwd met Filinto. Corinna is ook verliefd op Filinto. En Licisco komt terug. Meer weet ik niet van de plot, want er is geen synopsis in het cd-boekje opgenomen en Google weet ook van niets (het is tenslotte een wereldpremière). Maar ik neem aan dat alles gewoon goed komt…

Beide sopranen, Andrea Lauren Brown (Aristea/Cloe) en Sara Hershkowitz (Filinto), zijn zonder meer voortreffelijk. Hun duet ‘La bell’alma che nel petto’ is wonderschoon en verdient het om vaker uitgevoerd te worden. Ook de rest van de cast is goed.

Er is maar één minpuntje: het koor intoneert niet altijd zuiver. Maar als je weet dat het uit muziekstudenten en liefhebbers uit de omgeving bestaat, dan mag je de lat ook wel iets lager leggen. Zeker als je hoort hoeveel plezier zij hebben en als het eindresultaat werkelijk heel erg leuk is.

De Duitse organist en dirigent Franz Hauk maakt zich al jaren sterk voor de muziek van Simon Mayr. Op zijn naam staan heel wat opnamen van de onterecht vergeten componist uit Beieren. Ook de vroege Donizetti past hem als een handschoen.

Hieronder de trailer van de uitgave:

Vorig artikel

Dorothea Röschmann geeft vijf liedconcerten

Volgend artikel

Richard Strauss en zijn librettisten

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski