CD-recensies

Exotische opera Grétry op cd gezet

De uit Luik afkomstige componist André-Modeste Grétry (1741-1813) geniet geen grote bekendheid, maar kan in zijn geboortestad nu en dan op een productie rekenen. In oktober 2013 werd daar zijn opera La caravane du Caire opgevoerd, door Ricercar uitgebracht op een bijzondere dubbel-cd.

Caravane du Caire GrétryAls ik sterren kon geven voor cd-presentatie, had deze opname er zonder twijfel vijf gekregen. De twee cd’s zitten ingepakt in een waar boekwerk, met een prachtig schilderij op de omslag (portret van bey Mehmet Said Pasja, door Joseph Aved) en een inhoud van ruim honderd letterlijk en figuurlijk glimmende pagina’s. Je vindt er behalve de synopsis en het libretto ook zeer uitgebreide achtergrondinformatie, in drie talen. Kostbaar!

Het banale, exotische verhaal van een stel Europeanen die worden gevangengenomen en als slaven aan rijke sjeiks en pasja’s worden verkocht, waarna een (poging tot) ontsnapping volgt en alles wordt besloten met een happy end, was zeer in de mode aan het einde van de achttiende eeuw. Er werd veelvuldig gebruik van gemaakt, onder anderen door Mozart en Rossini, en dus ook door André-Modeste Grétry in La caravane du Caire.

Het was mijn eerste kennismaking met het werk. En een buitengewoon plezierige! Natuurlijk moest ik meteen aan de Die Entführung aus dem Serail van Mozart denken, maar de vergelijking is eigenlijk misplaatst. Grétry bedient zich van een zeer eigen idioom, dat het midden houdt tussen late barok en Gluck. De muziek is heel erg leuk en de uitvoering is zonder meer goed: mooie stemmen, goed orkest… Onze zuiderburen zouden zeggen: zeer plezant!

Te oordelen naar de videobeelden van de semiconcertante uitvoering in oktober 2013 in Luik, was het ook een echte feest voor het oog:

Vorig artikel

Mark Padmore zingt Schumanns Liederkreis

Volgend artikel

YouTube-portret: Angela Gheorghiu

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. 14 november 2014 at 20:34

    Dank je wel, om ons attent te maken op deze opname, Basia!
    De trailer is erg mooi. Met een prachtige sopraan, in alle opzichten.
    Ze heeft veel weg van de jonge Sophie Karthäuser, qua stem, uiterlijk en presentatie.
    Grétry is sowieso zeer de moeite waard, luister ook maar eens naar zijn “Andromaque” of “La jeunesse de Pierre Le Grand”!