AchtergrondBinnenkortFeatured

YouTube-portret: Angela Gheorghiu

“The most glamorous and gifted opera singer of our time.” Zo wordt Angela Gheorghiu omschreven in de biografie op haar website. Over dat ‘most’ kun je twisten, maar een superster is ze in alle opzichten. Op 25 november is ze terug in het Concertgebouw in Amsterdam. Als voorafje een portret in beeld. Met dank aan YouTube.

Angela Gheorghiu (foto: Ionut Macri).
Angela Gheorghiu (foto: Ionut Macri).

Angela Gheorghiu werd in 1965 geboren in een klein plaatsje in het oosten van Roemenië, Adjud. Van jongs af aan wilde ze zangeres worden. Op haar veertiende begon ze al zang te studeren aan de universiteit van Boekarest.

In 1990 won Gheorghiu de Belvedere Singing Competition en maakte ze haar professionele operadebuut in Cluj, als Mimi in La bohème. Hieronder een fragment uit die beginperiode van haar carrière. Ze zingt een scène uit Rossini’s L’assedio di Corinto, tijdens een gala in Boekarest in 1992.

Vanaf 1992 schoot de sopraan als een pijl de operahemel in. In dat jaar maakte ze haar internationale debuut bij het Royal Opera House in Londen en stond ze voor het eerst op de tonelen van de Metropolitan Opera en de Wiener Staatsoper.

Mimì in La bohème speelde een sleutelrol in haar successen in die tijd. Haar operadebuut, haar Londense debuut, haar New Yorkse debuut: op al die bepalende momenten zong ze Mimì. En eigenlijk is er sindsdien niet veel veranderd. Ook nu, bijna 50 jaar oud, zingt ze nog regelmatig de romantische rol van Puccini, bijvoorbeeld aan het einde van dit jaar bij de Met in New York.

Hieronder één van Gheorghiu’s vele Mimì-vertolkingen. Het fragment komt uit een productie van de Met uit 2008.

Een andere rol die de diva grote bekendheid gaf, is Violetta in Verdi’s La Traviata. Ze zong de partij in 1994 in Londen. De BBC schrapte zelfs een aantal programma’s om de voorstelling uit te kunnen zenden en dirigent Georg Solti vertelde later dat hij zich tijdens één van de repetities even moest terugtrekken, omdat hij in tranen was. “Ze kan alles.”

Hieronder een fragment uit die befaamde productie. Gheorghiu zingt ‘E’strano! … Ah, forse lui’.

Sinds die Traviata-voorstelling viert de Roemeense de ene na de andere triomf op de grootste opera- en concertpodia van de wereld. Buiten de operahuizen heeft ze ondertussen een grote populariteit opgebouwd. Ze is een superster, hoewel met de nodige divatrekjes (“I have been a celebrity since I was a little girl. There are people who have something instantly attractive”, zei ze vorig jaar bijvoorbeeld in een interview met The Telegraph.)

Gheorghiu trouwde in 1996 met tenor Roberto Alagna, op het podium van de Metropolitan Opera, tijdens een voorstelling van La bohème. Het stel groeide uit tot het gouden koppel in de operawereld.

Hieronder zijn ze samen te zien in La Rondine van Puccini, uitgevoerd in 2009 bij de Metropolitan Opera. Hun afscheid is toepasselijk, aangezien ze inmiddels uit elkaar zijn.

Gheorghiu stond in haar eerste gloriejaren onder contract bij Decca en is nu lid van de Warner Classics-familie. Ze heeft een zeer uitgebreide discografie van cd’s en dvd’s opgebouwd, zowel volledige opera’s als soloalbums.

In haar discografie staan ook twee succesvolle filmversies van opera’s, namelijk Roméo et Juliette en Tosca. Van beide films hieronder een fragment.

In september 2013 trad Angela Gheorghiu samen met Het Gelders Orkest op in het Concertgebouw in Amsterdam. Op dinsdag 25 november keert ze daar terug. Onder begeleiding van hetzelfde orkest zingt ze een wijds repertoire, met scènes uit onder meer Turandot, Otello, Adriana Lecouvreur en La Wally. Ze wordt vergezeld door tenor Marius Vlad Budoiu, ook afkomstig uit Roemenië.

Hieronder een fragment van één van de aria’s die op 25 november op Gheorghiu’s lessenaar zullen staan, het ‘Ave Maria’ uit Otello van Giuseppe Verdi. De opname is van het concert dat de sopraan vorig jaar in Amsterdam gaf.

Zie voor meer informatie over het concert de website van het Concertgebouw. Zie ook de website van Angela Gheorghiu.

Vorig artikel

Exotische opera Grétry op cd gezet

Volgend artikel

Metropolitan vertoont Barbier in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.