CD-recensies

Liederen door vader en zoon Prégardien

Vader Christoph en zoon Julian Prégardien hebben samen een liederen-cd opgenomen, getiteld Father and Son. Het is een prachtig album geworden, vol verrassingen en ontdekkingen.

Pregardien Father and SonFriedrich Silcher was behalve een in zijn tijd beroemd liedcomponist ook een verwoed verzamelaar van volksliedjes, die hij vervolgens arrangeerde voor zangstem en piano. In (voornamelijk) de negentiende eeuw werd daar dankbaar gebruik van gemaakt. Hele families, inclusief vrienden en buren, wisten zich er avonden lang mee te vermaken.

Hier moest ik sterk aan denken toen ik de prachtige cd met Duitse liederen in handen kreeg die vader en zoon Pregardién voor ons (en zonder twijfel voor zichzelf) hebben opgenomen. Prégardien junior heeft samen met pianist Michael Gees liederen van onder anderen Schubert en Brahms bewerkt voor twee tenoren en piano. Het resultaat is behalve verrassend en fris ook adembenemend mooi.

‘Erlkönig’ van Schubert, hier letterlijk als een gesprek tussen vader en zoon gepresenteerd, krijgt een extra emotionele lading. Zeer verrassend klinkt ook ‘Die Nacht’, een van oorsprong voor mannenkoor gecomponeerd lied van Schubert. Twee stemmen en een piano maken er een nieuwe compositie van.

De vijf duetten met mondharmonicabegeleiding van de Duitse componist Hermann Zilcher zijn een curiosum, maar wat een verrukkelijk curiosum!

Friedrich Silcher zelf mag ook niet vergeten worden. Zijn ‘Loreley’ bijvoorbeeld. Dat behoort ongetwijfeld tot de bekendste Duitse liederen. Het werd door werkelijk alles en iedereen gezongen, inclusief Mireille Matthieu, en er bestaat zelfs een karaokeversie van.

Het mooist vind ik het lied in de uitvoeringen van Heinrich Schlusnus en Richard Tauber, maar de heren Prégardien kunnen er ook wat van! Mede dankzij het baritonale timbre van vader Christoph en het zoetige geluid van zijn zoon lijkt het alsof Schlusnus en Tauber speciaal bij elkaar zijn gekomen om in het lied verenigd te worden.

Michael Gees heeft er getuige zijn spel net zo veel plezier in als de zangers. De luisteraar geniet mee. Een heerlijke cd!

Hieronder een uitgebreide trailer van het album:

Vorig artikel

Diva’s stralen in milde Vivaldi

Volgend artikel

Ruiten zingt bij 15-jarig Sinfonia Rotterdam

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Els
    2 november 2015 at 20:44

    Vandaag ( 2 november ) op RADIO4 voor het eerst van vader en zoon gehoord die deze c.d. hebben uitgebracht. Ik heb genoten van het lied van Schubert: Auf dem wasser zu singen. En dan die begeleiding erbij…
    Moet deze c.d. snel aanschaffen. Wanneer komen ze samen naar Nederland en gaan deze liederen zingen? Ik kijk er naar uit!