CD-recensies

Zedda laat La gazza ladra sprankelen

Maestro Alberto Zedda leidde in 2009 een sprankelende uitvoering van Rossini’s minder bekende opera La gazza ladra tijdens het Rossini in Wildbad-festival. Naxos heeft de heerlijke opname nu eindelijk op de markt gebracht.

La Gazza ladra - NaxosLa gazza ladra – een tweeakter van Rossini, met als titelheldin een stelende ekster – behoorde tot voor kort tot Rossini’s minder bekende opera’s. Maar zo onbekend als de opera zelf was, zo overbekend is de ouverture. Op weinig recitals en concerten met Rossini-repertoire ontbreekt het stuk.

Meestal wordt bij La gazza ladra de nadruk gelegd op het komische aspect. Maar dan kan het de luisteraar ontgaan hoe vernuftig de muziek van de ‘opera semiseria’ eigenlijk in elkaar zit.

Virtuosi Brunensis, een speciaal voor het Rossini-festival in Bad Wildbad samengesteld kamerorkest, laat zich op deze opname van zijn beste kant zien. Onder de gedreven leiding van Rossini-veteraan Alberto Zedda sprankelt de muziek dat het een lieve lust is.

De opera moet het voornamelijk van twee voortreffelijke bassen hebben. Zowel Bruno Praticò (Fernando) als Lorenzo Regazzo (Gottardo) voldoen aan die eisen. Verder is de Spaanse María José Moreno een verrukkelijke, zeer charmant klinkende Ninetta. Hun trio ‘Siamo soli’, ongetwijfeld dé hit uit de eerste akte, heb ik niet eerder zo mooi uitgevoerd gehoord.

Hieronder ‘M’affretto di mandarvi i contrassegni’, de aanloop tot ‘Siamo soli’:

Kenneth Tarver (Giannetto) doet me af en toe aan John Osborn denken, wat wellicht meer aan zijn timbre dan aan zijn virtuositeit ligt. En wat meer zegt over Osborn dan over Tarver.

De uitvoering werd al in 2009 live in Bad Wildbad opgenomen, maar is nu pas op de markt gebracht.

Hieronder de trailer van de cd:

Vorig artikel

Connolly en Smith zingen Lied von der Erde

Volgend artikel

Zürich geeft Bartoli's Norma staande ovatie

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski