BinnenkortNieuws

Connolly en Smith zingen Lied von der Erde

Sarah Connolly en Robert Dean Smith vertolken op 22 en 23 oktober in De Doelen in Rotterdam Das Lied von der Erde van Gustav Mahler. Yannick Nézet-Séguin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest begeleiden.

Sarah Connolly (© Peter Warren).
Sarah Connolly (© Peter Warren).

Das Lied von der Erde schildert het leven met “beelden van bloesems, herfstnevels en een zonsondergang”, aldus het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO). Mahler componeerde zijn werk voor orkest en twee zangstemmen in 1908 en 1909, in een tijd waarin hij de ene na de andere tegenslag in zijn leven te verduren kreeg. Het stuk wordt wel omschreven als een symfonie en bestaat uit zes liederen.

In De Doelen in Rotterdam nemen mezzosopraan Sarah Connolly en tenor Robert Dean Smith de liederen voor hun rekening. De Britse Connolly is één van de meest vooraanstaande liedzangers van dit moment en is regelmatig te gast in Nederland. De Amerikaanse Robert Dean Smith is vooral bekend van zijn Wagner-rollen.

Het RPhO combineert Mahlers werk met de zesde symfonie van Beethoven, ‘Pastorale’. Het orkest omschrijft dat werk als “een lied van de aarde zonder worden”.

Op de bok staat Yannick Nézet-Séguin, die een paar dagen eerder nog Verdi’s Otello dirigeert bij de Metropolitan Opera in New York (op zaterdag 17 oktober live mee te maken in de bioscoop). Nézet-Séguin is chef van het RPhO. Deze week werd hij onderscheiden met de ‘Musician of the year 2016 Award’ van Musical America.

Das Lied von der Erde en Beethovens symfonie worden op 22 en 23 oktober uitgevoerd in De Doelen in Rotterdam. Daarna speelt het orkest hetzelfde programma in Dortmund (25 oktober) en Parijs (26 oktober).

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van De Doelen.

Hieronder een introductie over Das lied von der Erde van Leonard Bernstein, groot liefhebber van het werk:

Vorig artikel

Gijsbertsen zingt over 'Nacht und Träume'

Volgend artikel

Zedda laat La gazza ladra sprankelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.