Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Cairo

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 23 het Cairo Opera House.

Vanaf Tel Aviv is het hemelsbreed slechts 400 kilometer naar de 'oudheid-stad' Cairo, waar we een bezoekje brengen aan het Cairo Opera House.

Het gebouw
Het Cairo Opera House is onderdeel van het National Cultural Center van Cairo, dat in totaal zeven zalen bevat. Daaronder een hoofdzaal met 1200 stoelen, een kleine zaal met 350 plaatsen en een openluchttheater met 600 zitjes.

Het operahuis werd op 10 oktober 1988 geopend, na drie jaar van bouwen. Japan hielp het gebouw te financieren, als geschenk aan president Mubarak. Het operahuis werd dan ook geopend met een Japanse ‘Kabuki-show’.

Het Cairo Opera House is de opvolger van het Khedivial Opera House, dat in 1869 gebouwd werd, geopend werd met Verdi’s Rigoletto en in 1871 toneel was van de wereldpremière van Verdi’s Aida. Het Khedivial Opera House werd in 1971 verwoest door een brand.

Het gezelschap
Het Cairo Opera House is het thuis van maar liefst twaalf culturele instellingen. Daaronder de Cairo Opera Company. Dat gezelschap werd na de revolutie van 1952 opgericht en begon in 1964 officieel producties te maken in het Khedivial Opera House (en later in het huidge operahuis). Zo voerde het in haar beginjaren een in het Arabisch vertaalde Traviata op, met jonge Egyptische sterren in de cast.

Inmiddels heeft het gezelschap 32 opera’s op haar repertoire staan. De organisatie wordt sinds 1991 geleid door de Egyptische tenor Hassan Kamy. Het gezelschap heeft een vast zangersensemble van 32 artiesten, die een breed repertoire – van barok tot verismo, aldus de website – uitvoeren.

Seizoen 2010/2011
Er vindt een scala aan activiteiten plaats in het Cairo Opera House en het National Cultural Center. In december voert de Cairo Opera Company de opera Miramar uit en in 2011 volgen de klassiekers Aida, L’elisir d’amore, Carmen en Un ballo in maschera, evenals de onbekende Rossini-opera L’inganno felice.

In een kleine zaal van het operahuis worden bovendien alle bioscoopproducties van de Metropolitan Opera uitgezonden, zoals Don Carlos en La fanciulla del West in december en januari.

Zie voor meer informatie www.cairoopera.org.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv

Vorig artikel

Pierre Audi langer bij Holland Festival

Volgend artikel

Brueggergosman geeft stroef recital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.