Achtergrond

Youtube-portret: Michele Pertusi

Vanavond staat hij op de planken bij de Metropolitan Opera en dat is niet voor het eerst. Bas-bariton Michele Pertusi is een bekend gezicht in New York en vele andere grote operasteden. Een portret in beeld van één van de grootste Italiaanse zangers van de afgelopen decennia. Met dank aan Youtube.

Michele Pertusi werd in 1965 geboren in Parma, Italië, en studeerde bij Carlo Bergonzi, Arrigo Pola en Rodolfo Celletti. Hij begon op jonge leeftijd zijn professionele carrière en klom snel op naar de top. Voor zijn dertigste had hij al met grootheden als James Levine, Carlo Maria Guilini, Colin Davis en Georg Solti samengewerkt. Met Solti nam hij bijvoorbeeld twee Mozart-opera’s op.

Vrij recent kon het Nederlandse publiek nog volop genieten van de stem van Pertusi. Hij zong de titelrol in Guillaume Tell van Rossini tijdens een onvergetelijke ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

Rossini is één van de bepalende componisten in de carrière van de Italiaan. Zo is hij een prominent gezicht bij het bekende Rossini Festival in Pesaro, dat hem beloonde met de prestigieuze ‘Rossini D’Oro’-prijs.

Hieronder zingt Pertusi het duet ‘Credete alle femmine’ uit Rossini’s Il Turco in Italia, met Cecilia Bartoli als Fiorilla. Helaas zonder beeld.

Naast Rossini staan er nog veel meer belcantocomponisten op Pertusi’s repertoire. Hij wordt niet voor niets een belcantospecialist genoemd.

Hieronder twee voorbeelden. Allereerst een fragment uit Donizetti’s Lucrezia Borgia, opgenomen in de Scala in 2002. Daarna de aria ‘Vi ravviso’ uit La Sonnambula van Bellini, opgenomen in de Metropolitan Opera.

Bij belcanto hield Pertusi het echter niet. De afgelopen jaren voegde hij diverse andere rollen aan zijn repertoire toe. Hieronder zingt hij bijvoorbeeld Méphistophélès uit Gounods Faust. Te horen is de korte aria ‘Le veau d’or’.

Ook met Verdi weet Pertusi raad. Hij zong in opera’s als Attila, Falstaff, Luisa Miller, Ernani en I Lombardi. Hieronder de aria ‘Ella gammai m’amò’ uit Don Carlo, in concertvorm uitgevoerd in het Teatro Massimo in Palermo.

Weer heel wat anders is Thaïs van Massenet, een opera waar Pertusi in 2003 in debuteerde. Hieronder een scène uit die debuutproductie uit Venetië, met Eva Mei als Thaïs.

Vanavond (zaterdag 9 april) zingt Pertusi in Le Comte Ory van Rossini bij de Metropolitan Opera. De voorstelling wordt wereldwijd in tal van bioscopen uitgezonden.

Vorig artikel

Slaapverwekkende Don Giovanni keert terug

Volgend artikel

Le Comte Ory: een weldaad voor het oor

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.